Другий день Саміту миру в Швейцарії: яким буде фінальний документ. Усі деталі онлайн
Другий день Саміту миру в Швейцарії: яким буде фінальний документ. Усі деталі онлайн

Другий день Саміту миру в Швейцарії: яким буде фінальний документ. Усі деталі онлайн

У Швейцарії 16 червня триває другий день обговорення української Формули миру на Глобальному саміті миру, який зібрав представників понад 90 країн. Цього дня буде оприлюднено підсумкову декларацію із закликом до Росії поважати територіальну цілісність української держави, вимогою повернути контроль над ЗАЕС, звільнити військовополонених і депортованих дітей.

Також відбудеться спільна пресконференція президента України Володимира Зеленського зі швейцарською колегою Віолою Амгерд, обоє лідерів виступлять і окремо. Кореспондент OBOZ.UA перебуває в основному медіацентрі міжнародної зустрічі, видання веде її текстову трансляцію.

09:00 – У фінальній декларації буде вказуватися вина Росії, яка почала повномасштабну він проти України, чим спричинила масштабні людські страждання та руйнування. У документі учасники наголошують на необхідності поважати територіальну цілісність України, там міститься заклик повернути Києву контроль над Запорізькою АЕС і доступ до морських портів тощо.

08:00 – Важливу заяву щодо завершення війни в Україні озвучив на полях Глобального саміту миру президент Франції Еммануель Макрон. Він наголосив, що учасники прагнуть побудови сталого миру, але таким миром не може стати українська капітуляція в цій війні.

07:00 – Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван припустив, що відсутність Китаю на заході в Швейцарії пов'язана з проханням глави Кремля. За його словами, це і є справжня позиція КНР щодо війни.

06:00 – Напередодні лідери країн зробили важливі заяви щодо війни Росії проти України та наближення миру. Вони зазначили, що "українці вражають" світову спільноту, а також назвали очевидним той факт, що диктатор "Путін панікує".

Докладніше про результати першого дня Саміту миру в Швейцарії читайте за посиланням.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Офісі президента заявили, що двосторонніх переговорів України з Росією не буде. Натомість головним завдання Глобального саміту миру є позбавлення Росії інструментів агресії в усіх сферах.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом