Як те що ми їмо впливає на розвиток деменції: чого варто уникати з віком
Як те що ми їмо впливає на розвиток деменції: чого варто уникати з віком

Як те що ми їмо впливає на розвиток деменції: чого варто уникати з віком

Занепокоєння щодо потенційного розвитку деменції часто виникає з віком. За інформацією Eatthis, оскільки ліків проти неї не існує, дуже важливо визначити фактори, які можуть знизити ризик цього захворювання.

Нещодавнє дослідження показало, що скорочення споживання продуктів з високим ступенем обробки може бути одним зі способів зниження ризику. Ці продукти, які включають газовану воду, чипси, хот-доги, пончики, гамбургери, картоплю фрі, білий хліб, піцу та тістечка, часто є улюбленими серед багатьох.

У дослідженні, проведеному в шести бразильських містах і опублікованому в журналі JAMA Neurology, взяли участь понад 10 000 учасників віком від 35 до 74 років. Бразильці так само як і американці, полюбляють фаст-фуд, і приблизно від 20% до 30% їхнього щоденного споживання калорій припадає на ультраперероблені продукти.

Дослідники з Медичної школи Університету Сан-Паулу провели когнітивні тести учасників на початку та наприкінці 10-річного періоду. Результати показали, що у тих, хто споживав найбільше ультраперероблених продуктів, спостерігалося на 28% швидше зниження глобальних когнітивних функцій і на 25% швидше зниження виконавчих функцій мозку, таких як пам'ять, вирішення проблем, увага і самоконтроль, порівняно з тими, хто споживав менше нездорової їжі.

Хоча дослідження не встановило прямого причинно-наслідкового зв'язку між споживанням ультрапереробленої їжі та деменцією, його результати узгоджуються з попередніми. Дієти, багаті на ультраоброблені продукти, пов'язані з вищим показниками ожиріння, діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань, які пов'язані з підвищеним ризиком зниження когнітивних функцій. Продукти, які призводять до збільшення ваги і є шкідливими для серця, як правило, також небезпечні для мозку.

Варто зазначити, що споживання від 20% до 30% добової норми калорій з ультраоброблених продуктів для людини з добовим раціоном 2000 калорій дорівнює приблизно 400-600 калоріям. Не дивно, що деякі солодкі кавові напої містять 380 калорій, а чизбургер містить приблизно 600 калорій.

Ідентифікувати продукти з високим ступенем переробки дуже просто, якщо вивчити склад. Перелік інгредієнтів, як правило, довгий, містить консерванти, барвники та складні для вимови хімічні речовини.

Однак важливо розрізняти продукти з високим ступенем переробки, які шкодять здоров'ю мозку, і продукти, які можна вживати в помірних кількостях. Нецільнозерновий хліб і хлібобулочні вироби, йогурти з додаванням цукру, консервовані супи і соуси відносяться до першої категорії.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як фісташки впливають на здоровʼя людини.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом