Вживання цього напою може збільшити ризик раку шкіри: думка експертів
Вживання цього напою може збільшити ризик раку шкіри: думка експертів

Вживання цього напою може збільшити ризик раку шкіри: думка експертів

Команда дослідників з різних університетів Нової Англії опублікувала дослідження у швейцарському медичному журналі Cancers. Фахівці виявили зв'язок між вживанням певного типу соку та підвищеним ризиком розвитку раку шкіри.

Експерти розповіли про попередні дослідження на тваринах, які свідчили про наявність органічних фотоактивних сполук у цитрусових, що підвищують ризик розвитку немеланомного раку шкіри при споживанні їх у поєднанні з ультрафіолетовим опроміненням. Таку інформацію опублікувало видання eatthis.com.

Вчені були зацікавлені в тому, щоб побачити, як споживання цитрусових впливає на жінок у постменопаузі, тобто жінок у віці від 50 до 79 років.  Дослідники звернули особливу увагу на те, скільки з цих учасниць повідомили, що вживали цитрусові, цитрусовий сік і нецитрусові фрукти та соки. Виявилося, що 8 642 жінки з цієї вибірки (близько 18%) пізніше повідомили про розвиток немеланомного раку шкіри, і ризик зростав зі збільшенням споживання цитрусових.

Дослідники зазначають, що збільшення споживання цитрусових лише поступово підвищує ризик розвитку раку шкіри. Крім того, варто зазначити, що аналіз випадків меланоми був би корисним, оскільки меланома є найнебезпечнішою формою раку шкіри.

І хоча дослідники в цьому дослідженні розглядали вплив сонця, який здається незначним, варто пам'ятати про інші фактори, які можуть бути залучені у взаємодію між цитрусовими та раком шкіри, наприклад, про можливі географічні ефекти. Наприклад, люди, які живуть у кліматі, де ростуть цитрусові, частіше бувають на сонці і щоранку п'ють свіжовичавлений цитрусовий сік.

Проте, маючи справу з таким серйозним, поширеним і часто запобіжним захворюванням, як рак шкіри, корисно знати, як наші щоденні рішення можуть вплинути на шанси захворіти на нього.

Раніше OBOZ.UA пояснював, як харчування впливає на біль у суглобах. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом