Комітет Ради підтримав законопроєкт про добудову ХАЕС
Комітет Ради підтримав законопроєкт про добудову ХАЕС

Комітет Ради підтримав законопроєкт про добудову ХАЕС

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав до першого читання законопроєкт про добудову енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електростанції.

Відповідне рішення схвалене на засіданні комітету 17 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Всього на засіданні було 14 народних депутата, 12 із них підтримали направлення законопроєкта до сесійної зали. Ще двоє нардепів утрималися.

"Ми розуміємо, що є блоки, в яких строки експлуатації закінчаться швидше, ніж в інших. І якщо щось буде виходити з експлуатації, то щось інше має й додаватися у мережу", - прокоментував голова комітету Андрій Герус.

Водночас він попросив керівництво НАЕК "Енергоатом" надати актуальні розрахунки щодо добудови атомних енергоблоків, оскільки компанія використала розрахунки 2018 року. Герус також наголосив на важливості відсутності закупівлі російського обладнання, щоб запобігти спекуляціям на цій темі.

Як повідомлялося, на початку квітня Кабінет Міністрів схвалив розроблений Міністерством енергетики проєкт закону України «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції». Законопроєктом визначаються місця розміщення енергоблоків, кількість реакторів, їх типи і загальні характеристики, а також загальні вимоги до проєктування та будівництва.

Котін розраховує підписати у червні угоду про купівлю двох ядерних реакторів у Болгарії. Інформація про наміри такої закупівлі з'явилася у березні 2023 року. Йдеться про реактори російського виробництва з недобудованої АЕС "Белене".

Нині на Хмельницькій АЕС працюють два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен. Енергоблок №3 ХАЕС почали будувати у вересні 1985 року, №4 - у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блоку на 75% та 4-го - на 28%, у 1990 році через мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.

Теги по теме
Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом