Магістральний водогін «Запоріжжя – Томаківка – Марганець» запустили в роботу
Магістральний водогін «Запоріжжя – Томаківка – Марганець» запустили в роботу

Магістральний водогін «Запоріжжя – Томаківка – Марганець» запустили в роботу

Компанія «Автострада», яка будує магістральний водогін на півдні країни, повідомила про запуск в роботу гілки Запоріжжя – Томаківка – Марганець.

Про це повідомила пресслужба компанії у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Autostrada запустила в роботу магістральний водогін «Запоріжжя – Томаківка – Марганець». Вода вже подається із Запоріжжяна насосно-фільтрувальну станцію у Марганець (перша гілка), де вона очищується та розходиться до споживачів - у Марганецьку, Мирівську, Широківську, Томаківську громаду. Друга гілка забезпечуватиме водою Нікополь, Покровське та Червоногригорівку (Дніпропетровщина)», - йдеться в повідомленні.

У компанії наголошують, що саме будівництво та підготовка його до запуску були завершені ще у лютому. Увесь цей час довелося чекати на визначення балансоутримувача об’єкта та на забезпечення постійною напругою. Наразі система водогону вже повністю працює від джерела постійного електропостачання.

Протяжність мережі склала 77,9 км. Проєктна потужність водогону - 150 кубометрів води за добу. Вода забиратиметься із р.Дніпро в районі Запоріжжя.

На об’єкті споруджено 6 водопровідних насосних станцій (ВНС), кожну з яких обладнано чотирма потужними насосними агрегатами. Для забезпечення електропостачання ВНС споруджено 26-кілометрова основна та резервна лінії електропостачання мереж, на кожній станції облаштовані трансформаторні підстанції напругою 6/0,4 кВ та 35/0,4 кВт.

Для забезпечення безперебійної подачі напруги як альтернативного (резервного) джерела живлення, на кожній підстанції встановлено по 2 дизель-генератори потужністю до 1 МВт.

Щоб убезпечити водогін від обстрілів, практично всю систему магістральних трубопроводів та насосних станцій сховано під землю. Після закінчення робіт проведено ремонт доріг, якими рухалася будівельна техніка, благоустрій територій, озеленення.

Як повідомлялося, проєкт спорудження магістрального водогону для постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС територій південних областей завершено на 93%. 7 травня в роботу була запущена ділянка Інгулець – Південне водосховище, яка забезпечуватиме питною водою мешканців Кривого Рогу.

Теги по теме
Запорожье
Источник материала
Поделиться сюжетом