Найгнучкіший кит в океані. Вчені розкривають "акробатику" найбільших тварин на Землі
Найгнучкіший кит в океані. Вчені розкривають "акробатику" найбільших тварин на Землі

Найгнучкіший кит в океані. Вчені розкривають "акробатику" найбільших тварин на Землі

Нові кадри, зняті дроном, показують, як морські гіганти маневрують усім своїм тілом під час годування.

Океан покриває більш ніж половину поверхні планети і є домівкою для найбільших тварин на Землі — китів. У новому дослідженні, під час фільмування вчені біля узбережжя Антарктичного півострова змогли розгадати "акробатику" найбільших у світі тварин і те, що дає їм змогу бути настільки гнучкими та винахідливими під час годування, пише BBC.

За словами доктора Арі Фрідлендера з Каліфорнійського університету в Санта-Крус, під час фільмування їм вдалося сфотографувати, як кит використовує свій чотириметровий плавник, щоб охопити свою здобич мережею бульбашок і загнати її в пастку відому, як "сітка з бульбашок".

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Дослідники зазначають, що помах ласта показує, наскільки адаптованими й творчими можуть бути кити. Ба більше, за словами Фрідлендера, горбаті кити "набагато більш акробатичні", ніж будь-який інший вид того ж розміру. Цікаво, що горбаті кити є єдиним на планеті видом, який продукує такі поодинокі "бульбашкові сітки". Подробиці такого методу, на жаль, можна побачити лише з висоти, а тому використання камер дронів, по суті, зробило революцію в можливостях вчених вивчити морських гігантів.

Кадри горбатих китів, що звиваються і повертаються, також показують, наскільки ефективно вони здатні маневрувати своїми величезними тілами. За словами Фрідлендера, через величезні розміри хвости та ласти використовуються китами для повороту, що робить їх найбільш акробатичними китами в океані.

Дослідники зазначають, що фільмування з дронів також дала змогу пролити світло на те, як популяції китів відновлюються після китобійного промислу, внаслідок якого деякі види китів вимерли, а інші опинилися в уразливому становищі. Дослідникам вдалося сфотографувати самку кита з дитинчам, що дає надію на відновлення виду.

За даними дослідження, чисельність сірих китів біля північно-західного узбережжя Тихого океану скоротилася приблизно на 13%
Фото: Kevin C Bierlich

За допомогою дронів науковці також можуть вимірювати тіла китів і виявили дещо тривожне. За останні кілька років тіла китів значно зменшилися. Наприклад, сірий кит, народжений у 2020 році, досягне довжини тіла дорослої особини на 1,65 метра коротше, ніж кит, народжений до 2000 року. Дослідники вважають, що таке скорочення розмірів тіла, ймовірно, пов'язане зі зміною клімату, що впливає на запаси продовольства.

Водночас за словами доктора Енріко Піротта з Університету Сент-Ендрюс, таке скорочення розмірів тіла також може вказувати на те, що популяція сірих китів починає скорочуватися або вона нездорова. Річ у тім, що розмір відіграє вирішальне значення для тварин — це впливає на їхню поведінку, фізіологію, а також екосистему, частиною якої вони є.

Дрони здатні фіксувати грайливу взаємодію, наприклад, цих двох горбатих китів із тюленем
Фото: NOAA

Дрони не тільки допомагають дослідникам відстежувати загрози, що виникають для китів, а й проливають нове світло на деякі цікаві моделі поведінки морських ссавців. Наприклад, спостерігаючи за допомогою дронів за годуванням китів, вчені отримують уявлення про те, як тварини вчаться і співпрацюють. Як правило, одна тварина утворює "мережу бульбашок", тоді як інші виконують свої індивідуальні ролі. Вчені також виявили, що в Антарктиді кити часто співпрацюють і пускають бульбашки парами або трійками.

Дослідники все ще намагаються зрозуміти, що це означає, але дехто підозрює, що антарктичні кити, можливо, все ще вивчають техніку годівлі та ще не "вдосконалили її", щоб дати кожній тварині певну роль.

Антарктичні малі смугастики, на одному з яких є помаранчева науково-дослідницька бирка, сфотографовані з дрона
Фото: UCSC

Раніше Фокус писав про те, що Японія схвалила вбивство одних з найрідкісніших і найбільших тварин на Землі.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом