Білий дім озвучив головну умову для вступу України до НАТО
Білий дім озвучив головну умову для вступу України до НАТО

Білий дім озвучив головну умову для вступу України до НАТО

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі розповів про умови, за яких Україна може вступити до НАТО. За його словами, мінімальною вимогою для Києва є перемога у війні з Росією. Лише після цього союзники зможуть погодитися на розширення Альянсу.

Про це Кірбі заявив під час брифінгу 17 червня. Він наголосив, що Україну слід прийняти до Альянсу, але тільки після перемоги над РФ.

“Спочатку вони повинні виграти цю війну. І ми робимо все можливе, щоб переконатися, що українці зможуть це зробити,” – сказав Кірбі.

Він також нагадав, що президент США Джо Байден нещодавно підписав безпекову двосторонню угоду з Україною та вважає, що НАТО має місце в її майбутньому. Проте шлях до членства буде тривалим, адже необхідно впевнитися, що конфлікт завершено, а не поставлено на паузу.

У вересні 2022 року Україна офіційно подала заявку на членство в НАТО, демонструючи своє прагнення до інтеграції із західними партнерами та посилення безпеки на тлі російської агресії. На саміті в Бухаресті минулого року країни-члени НАТО підтвердили свою підтримку України й визначили три ключові кроки на шляху до її членства.

Однак, за словами спеціального помічника президента США Томаса Райта, Україну не приймуть до НАТО у 2024 році. Крім того, вступ до Альянсу найближчими роками є малоймовірним, оскільки Україна зараз перебуває у стані бойових дій з Росією.

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Київ наразі не висуває жодних вимог щодо вступу до НАТО, оскільки головною потребою є зброя для швидшого завершення війни з РФ. Однак українці сподіваються отримати певні відповіді на історичному саміті лідерів НАТО, запланованому у Вашингтоні.

Теги по теме
Украина НАТО
Источник материала
Поделиться сюжетом