Справа про хабар адвокатів банку “Альянс” детективам НАБУ має стати поштовхом для виведення фінустанови з ринку – ЗМІ
Справа про хабар адвокатів банку “Альянс” детективам НАБУ має стати поштовхом для виведення фінустанови з ринку – ЗМІ

Справа про хабар адвокатів банку “Альянс” детективам НАБУ має стати поштовхом для виведення фінустанови з ринку – ЗМІ

Хабар адвоката юридичної фірми Міллер Олексія Носова, який він мав намір дати детективам НАБУ і прокурорам САП через посередника в інтересах банку Альянс, має стати “червоною лінією” для Нацбанку, який має вжити заходів проти фінустанови. Про це йдеться у статті “Банк Альянс тріщить по швах” в європейському виданні EUReporter. 

Автори вважають, що ситуація, яка склалась довкола викриття Носова у спробі дати $200 тис. хабаря в НАБУ і САП заради зміни підслідності справи, повʼязаної з банком “Альянс”, має спровокувати більш рішучі дії регулятора щодо виведення фінустанови з ринку. 

Видання нагадує, що у березні 2022 року компанія “Юнайтед Енерджі”, пов’язана з олігархом Ігорем Коломойським та його партнером Михайлом Кіперманом, отримала на понад 700 млн грн електроенергії від держенергетичної компанії «Укренерго», але не заплатила за це. Гарантом зазначеної угоди виступив банк «Альянс». Однак він також відмовився розраховуватися з боргами. В результаті всіх штрафів борг зріс до приголомшливих 1,2 млрд грн.

Національне антикорупційне бюро розслідувало розкрадання державних коштів протягом останніх двох років. Паралельно "Укренерго" намагається повернути свої кошти з банку через судові процеси. 

“Проблема не лише в тому, що банк видав гарантію на суму, яка в рази перевищує всі нормативні ліміти, а й у тому, що Нацбанк чомусь ніяк не відреагував на інші проблеми, які накопичилися в установі. Ця бездіяльність Національного банку є кричущою проблемою, яка потребує вирішення. По-перше, ігнорування своїх зобов'язань щодо забезпечення гарантій перед «Укренерго» є регулярною практикою «Альянсу». Загалом банк видав гарантій на 7 млрд грн, що є порушенням нормативів НБУ. Також він бере участь у кількох справах щодо відмови задовольнити вимоги кредиторів, зокрема Міноборони, НСЗУ, Оператора ГТС України, «Нафтогаз Трейдинг», Адміністрації морських портів України”, - сказано в матеріалі. 

Автори також нагадують, що Нацбанк під час перевірок виявив, що «Альянс» подавав регулятору фальсифіковану звітність. Крім того, журналісти також нагадали, що банк фігурує в матеріалах незакритого кримінального провадження №42017000000000445 від 02.17.17 про те, що в 2017-2018 роках керівництво газових компаній Дмитра Фірташа могло незаконно вивести через банк кошти, що призвело до збільшення заборгованості перед "Нафтогазом".

“Нацбанк на все це ніяк не відреагував, хоча в банківському секторі ходили чутки, що через перевірку НБУ установу можуть вивести з ринку”, - йдеться в матеріалі.

До того, як було виявлено спробу дачі хабаря детективам НАБУ і прокурорам САП з боку Олексія Носова, регулярні перевірки Національного банку не давали ефекту. “Толерування такої ситуації продемонструє іншим недоброчесним фінустановам, що регулятор взагалі толерує корупцію та не здатний застосувати санкції до учасників ринку за невиконання ними своїх зобов’язань перед клієнтами. Головне – подати у звіті правильні цифри, навіть якщо потім виявиться, що цей звіт був сфальсифікований”, - говориться в матеріалі.

“Зараз, коли керівництво банку через свого адвоката викрито у спробі хабарництва на рівні детективів НАБУ та прокурорів САП – це вже червона смуга не лише для самого банку чи в рамках справи. про борг перед Укренерго. Це червона лінія для самого НБУ. Ставлення до неї має продемонструвати вектор, по якому буде рухатися вся фінансова система в найближчі роки: вектор «очищення» від шахраїв і негідників”, - резюмують автори матеріалу.

Теги по теме
Банк НАБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом