Зеленський підписав закон про книжкові сертифікати для українців та субсидії книгарням
Зеленський підписав закон про книжкові сертифікати для українців та субсидії книгарням

Зеленський підписав закон про книжкові сертифікати для українців та субсидії книгарням

Сертифікати на книги на суму 908 грн видаватимуть українцям, які осягли 18-річного віку, а після закінчення війни — також батькам при народженні дитини.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає видачу книжкових сертифікатів 18-річним українцям або батькам при народженні дитини. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Вже цього року українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилось 18 років, отримають в «Дії» сертифікат на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки. Сертифікат діє протягом року з дня досягнення 18-річного віку.

Вартість сертифіката становить 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому надається допомога. На сьогодні — на суму 908 гривень.

Така ж допомога після закінчення воєнного стану надаватиметься при народженні дитини — одному з батьків або інших законних представників дитини протягом року з дня народження дитини.

Крім того, закон передбачає надання книгарням державних субсидій, що компенсуватимуть їм орендну плату за приміщення. 

За словами заступниці голови комітету гуманітарної та інформполітики Євгенії Кравчук, за попередніми підрахунками, українські видавництва зможуть за ці гроші видати додатково 1,5—2 млн примірників.

Як повідомляється, всі виплати вже передбачені в бюджеті, тож додаткових витрат з державної казни не буде.

Раніше, в листопаді 2023 року Верховна Рада ухвалила проєкт закону № 9568, за яким держава видаватиме сертифікати на придбання книжок та субсидії на оренду приміщень під книгарні.

Також ще в червні 2022 року Верховна Рада підтримала законопроєкт №6287, який передбачає підтримку книгарень, що продають книжки українською мовою, а також державні сертифікати на купівлю книг для дітей.

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Владимир Зеленский Законодавство
Источник материала
loader
loader