Вчені відкрили «нові правила імунної системи»
Вчені відкрили «нові правила імунної системи»

Вчені відкрили «нові правила імунної системи»

Кембриджські дослідники виявили, що регуляторні Т-клітини перетинають тіло, щоб відновити тканини, відкриваючи шляхи для цілеспрямованого лікування різних захворювань. Дослідники з Кембриджського університету виявили, що регуляторні Т-клітини, свого роду лейкоцити, утворюють єдину велику групу, яка безперервно циркулює по всьому тілу, шукаючи та відновлюючи пошкоджені тканини.

Це перевертає традиційне уявлення про те, що регуляторні Т-клітини існують як численні спеціалізовані популяції, які обмежені певними частинами тіла. Це відкриття має значення для лікування багатьох різних захворювань, тому що майже всі хвороби та травми запускають імунну систему організму.

Сучасні протизапальні препарати лікують усе тіло, а не лише ту частину, яка потребує лікування. Дослідники кажуть, що їхні висновки означають, що можна вимкнути імунну відповідь організму та відновити пошкодження в будь-якій конкретній частині тіла, не впливаючи на решту. Це означає, що вищі, більш цілеспрямовані дози ліків можна використовувати для лікування хвороби – потенційно зі швидкими результатами.

Єдина цілюща сила

«Ми відкрили нові правила імунної системи. Ця «об’єднана армія цілителів» може зробити все – відновити пошкоджені м’язи, змусити ваші жирові клітини краще реагувати на інсулін і відновити волосяні фолікули. Думка про те, що ми можемо використовувати його для лікування такого величезного спектра захворювань, є фантастичною: він має потенціал для застосування майже для всього», — сказав професор Адріан Лістон з кафедри патології Кембриджського університету, старший автор статті.

Щоб зробити це відкриття, дослідники проаналізували регуляторні Т-клітини, присутні в 48 різних тканинах в організмі мишей. Це показало, що клітини не є спеціалізованими чи статичними, а рухаються по тілу туди, де вони потрібні. Результати опубліковані сьогодні в журналі Immunity.

Регуляторні Т-клітини можуть мігрувати з тканини в тканину через кров. Клітини займають лише хвилини, щоб подорожувати навколо тіла, а потім сповільнюються до повзання, коли вони потрапляють у тканину, проводячи в середньому три тижні в тканині, перш ніж покинути. Авторство: Equinox Graphics

«Важко уявити хворобу, травму чи інфекцію, які не передбачають якоїсь імунної відповіді, і наше відкриття справді змінює спосіб, яким ми можемо контролювати цю відповідь», — сказав Лістон.

Він додав: «Тепер, коли ми знаємо, що ці регуляторні Т-клітини присутні скрізь в організмі, ми, в принципі, можемо розпочати лікування пригнічення імунітету та регенерації тканин, спрямоване проти одного органу — це суттєве покращення поточних методів лікування, які нагадують удар тіло кувалдою».

Розробка ліків і клінічне застосування

Використовуючи препарат, який вони вже розробили, дослідники показали на мишах, що можна залучити регуляторні Т-клітини до певної частини тіла, збільшити їх кількість і активувати їх, щоб вимкнути імунну відповідь і сприяти загоєнню всього за один день. одного органу або тканини.

«Підвищуючи кількість регуляторних Т-клітин у цільових областях тіла, ми можемо допомогти організму краще відновлюватися або керувати імунними реакціями», — сказав Лістон.

Він додав: «Є так багато різних захворювань, при яких ми хотіли б вимкнути імунну відповідь і почати відновлення, наприклад, аутоімунні захворювання, такі як розсіяний склероз, і навіть багато інфекційних захворювань».

Більшість симптомів інфекцій, таких як COVID, походять не від самого вірусу , а від імунної системи організму, яка атакує вірус. Коли вірус пройшов пік, регуляторні Т-клітини повинні вимкнути імунну відповідь організму, але в деяких людей цей процес не дуже ефективний і може призвести до постійних проблем. Нове відкриття означає, що можна використовувати ліки для припинення імунної відповіді в легенях пацієнта, дозволяючи імунній системі решти організму продовжувати нормально функціонувати.

В іншому прикладі люди, які отримують трансплантацію органів, повинні приймати імунодепресанти до кінця свого життя, щоб запобігти відторгненню органу, оскільки організм створює сильну імунну відповідь проти трансплантованого органу. Але це робить їх дуже вразливими до інфекцій. Нове відкриття допомагає розробити нові ліки, які вимикають імунну відповідь організму лише проти трансплантованого органу, але забезпечують нормальну роботу решти організму, що дозволяє пацієнту вести нормальний спосіб життя.

Більшість лейкоцитів атакують інфекції в організмі, викликаючи імунну відповідь. Навпаки, регуляторні Т-клітини діють як «об’єднана цілительська армія», метою якої є зупинити цю імунну відповідь, коли вона виконала свою роботу, і відновити пошкодження тканин, спричинені нею.

Зараз дослідники збирають кошти для створення компанії, що відокремлюється, з метою проведення клінічних випробувань для перевірки своїх результатів на людях протягом наступних кількох років.

Источник материала
loader
loader