Як втрата ваги може запобігти виникненню злоякісної пухлини: нове дослідження
Як втрата ваги може запобігти виникненню злоякісної пухлини: нове дослідження

Як втрата ваги може запобігти виникненню злоякісної пухлини: нове дослідження

Хоча втрата ваги може змінити ваш зовнішній вигляд, набагато важливіше є те, що відбувається всередині вашого тіла. Дослідження, опубліковане в журналі JNCI Cancer Spectrum, підкреслило, що навіть невелика втрата ваги може зменшити ризик колоректального раку.

Тож ці нові підходи для профілактики можуть бути ключовими. Про це йдеться у матеріалі видання eatthis.com.

Дослідники залучили близько 17 000 учасників для вивчення колоректального раку передміхурової залози, легенів та яєчників. Вони виявили, що ті, хто схуднув протягом 5-річного періоду дослідження, мали на 46% менше шансів на розвиток поліпів у товстій кишці. Ці новоутворення, або аденоми, тісно пов’язані з розвитком раку, тому їх видаляють під час скринінгового обстеження (колоноскопії).

Центри з контролю та профілактики захворювань зазначають, що колоректальний рак є третім за поширеністю у чоловіків і жінок, але його загальний показник знижувався протягом останніх 20 років. Багато експертів вважають, що це зниження пов’язане зі збільшенням кількості скринінгів, включаючи нову рекомендацію починати колоноскопію у віці 45 років замість 50.

Однак це зниження не є однаковим для всіх вікових груп. За словами доктора медичних наук І-Цянь Ненсі Ю з Онкологічного центру, для людей віком молодших за 40 років тенденція йде в іншому напрямку, і це величезна проблема. Вона каже, що якщо нинішня тенденція збережеться, у людей віком до 35 років, рак товстої кишки може зрости на 90%, а рак прямої кишки може збільшитися на 125% до 2030 року.

"Велика поширеність викликає занепокоєння, але іншою серйозною проблемою буде лікування. Близько 60% молодих пацієнтів мають діагноз колоректальний рак III і IV стадій, який лікувати набагато важче", – каже лікарка.

Вона зазначає, що зміни в способі життя важливі для зниження ризику раку в будь-якому віці. Американське онкологічне товариство додає, що крім схуднення, регулярні фізичні вправи і здорова дієта з великою кількістю фруктів та овочів також допомагають знизити ризик колоректального раку.

Раніше OBOZ.UA пояснював, як перестати їсти шкідливу їжу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом