Він знає результати виборів. Що вміє штучний інтелект — цікаві факти
Він знає результати виборів. Що вміє штучний інтелект — цікаві факти

Він знає результати виборів. Що вміє штучний інтелект — цікаві факти

Не так давно технологія штучного інтелекту була для пересічних людей чимось на кшталт фантастики. Вона вважалася привілеєм лише для вчених, а також письменників-фантастів. Проте сьогодні система штучного інтелекту стала доступна чи не кожному. Якщо у вас є смартфон або комп’ютер, то ви без проблем зможете поспілкуватися з чатом ChatGPT. AI відповість на запитання, знайде цікаві факти, допоможе розв’язати робочі задачі. Здається, що можливості цієї системи невичерпні, спробуємо розібратися, чи це дійсно так.

Як працює штучний інтелект

Технологія роботи AI схожа з процесами, які відбуваються в мозку. За навчання людини відповідають нейрони, яких нараховується мільярди. Вони надсилають отриману ззовні інформацію у різні частини мозку та обробляють її відповідно до минулого досвіду.

Нейронні мережі штучного інтелекту — це певні математичні моделі, які здатні навчатися. Вони обробляють запити та дають відповіді на поставлені питання. AI також здатний розпізнавати певні закономірності в отриманих даних. 

Штучний інтелект — трохи історії

Термін artificial intelligence, саме так англійською звучить назва цього феномену, з’явився в 1956 році. Проте ідея розроблення системи, знаної сьогодні, як AI — штучний інтелект, з’явилася значно раніше — ще у 1935-му. Вона була сформульована Аланом Тьюрингом. Вчений описав певну машину з безмежною пам’яттю та сканером, що рухається взад-вперед по ній.

У 1950-му він дещо підкоректував свою теорію та запропонував вважати штучним інтелектом системи, що у спілкуванні не будуть відрізнятися від людини. Перша успішна програма ШІ була розроблена вже у 1951-му Крістофером Стрейчі. Вже за рік вона грала з людиною в шахи та здивувала глядачів своєю здатністю передбачати ходи. У 1965-му з’явився прототип сучасної Siri. Він називався «Еліза».

У 1973-му випускають перше безпілотне авто, кероване штучним інтелектом. А у 1997 році суперкомп’ютер обіграє в шахи чемпіона світу Гаррі Каспарова. Завдяки здатності до навчання ШІ опановує здібності, які раніше вважалися лише людськими. 

Можливості штучного інтелекту — де використовують AI

Технологію активно застосовують у різноманітних сферах діяльності. Зокрема, штучний інтелект впроваджують в такі сфери:

  • Медицина. AI вміє діагностувати хвороби, прогнозувати лікування, аналізувати медичні зображення. Його застосовують і при розробці нових препаратів.
  • Фінанси. ШІ аналізує різноманітні дані, прогнозує тренди на ринку та може автоматизувати певні процеси. Він також передбачає та керує фінансовими ризиками.
  • Технології. AI незамінний для перетворення роботів на «розумних» пристроїв. Він застосовується і для оптимізації виробництва та розробки інноваційних продуктів.
  • Транспорт. Штучний інтелект може будувати маршрути, підвищувати рівень безпеки у цій сфері. Він допомагає створювати автономний транспорт. 
  • Освіта. AI персоналізує навчальні матеріали, створює системи оцінки. Його використовують і для розробки нових освітніх методів.

Перелік можна продовжувати. Проте деякі сфери діяльності залишаються поза грою, де не використовується штучний інтелект або його застосування досить обмежене. До них належать види мистецтва, які вимагають емоційних та інтуїтивних рішень. Хоча ШІ пише музику та картини, все ж він здебільшого копіює твори, що вже існують.

Створення чогось абсолютно нового йому поки не під силу. Не використовується AI й під час серйозних медичних операцій. Йому не підвладне і розв’язання питань моралі та етики, які вимагають емоційного інтелекту, а також сфери, що потребують досить специфічного досвіду та знань. Проте технологія ШІ досить швидко розвивається, тож ситуація може різко змінитися.

Види штучного інтелекту 

AI можна розділити на кілька підвидів:

  • ANI — вузько направлений та зосереджений на одній задачі. Яскравими прикладами технології є віртуальні помічники Google Assistant, Google Translate, Siri та інші.
  • AGI — загальний ШІ, що обдарований подібно до людини. Прототипом його створення став мозок.
  • ASI — суперінтелект майбутнього. Аби досягти цього рівня розвитку AI має у всьому перевершувати людину.

До різновидів штучного інтелекту також належить машинне навчання, еволюційні алгоритми, автономні системи та NLP, який обробляє людську мову, аби навчитися розпізнавати тональності та інші її грані. 

Цікаві факти про штучний інтелект

З розвитком технології з’являється все більше захопливих речей, пов’язаних з нею. Зокрема ШІ навчився прогнозувати майбутнє. Для цього комп’ютер аналізує величезну кількість різноманітних даних. Так система Nautilus змогла вказати майже точне розташування Усама бен Ладена. Суперкомп’ютер помилився лише на 200 км. Система MogIA змогла спрогнозувати результати виборів президента США. При чому зробила це тричі.

Дивовижним є і те, що роботи зі ШІ отримують громадянство. Мова йде про випадок, який стався у 2017 році. Саме тоді робот Софія отримала громадянство та права мешканки Саудівської Аравії, а також візу до Азербайджану. Також її відзначили нагородою від ООН. Це лише деякі з великої кількості цікавих фактів про цю технологію. Їхній перелік впевнено поповнюється новими. 

Штучний інтелект: за і проти

Тож чи використовувати ШІ в житті — кожен вирішує для себе. AI — це технологія зі своїми перевагами та недоліками. Якщо нею правильно користуватися, то отримаєте потужний інструмент, який полегшує життя.

Проте вона має свої недоліки — ШІ знає лише те, що є у вільному доступі в мережі або базі даних. Він не розпізнає емоцій та може неправильно зрозуміти контекст, що також дає хибні результати. До того ж AI досить просто розпізнати. Є багато сервісів, які визначають чи текст був написаний штучним інтелектом. Що стосується згенерованих ілюстрацій, то часто вони виглядають нереалістичними. Тож з використанням ШІ варто бути досить обережними.

Источник материала
loader
loader