30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Найбільше оновлення за всю історію: Google-перекладач додасть понад 100 нових мов
Найбільше оновлення за всю історію: Google-перекладач додасть понад 100 нових мов

Найбільше оновлення за всю історію: Google-перекладач додасть понад 100 нових мов

У перекладачі Google з'являться ще 110 мов. Це найбільше розширення перекладача за всю його історію. Раніше сервіс підтримував лише 133 мови. Про це йдеться у блозі Google.

Повідомляється, що додадуть кримськотатарську  мову. Сьогодні вона належить до мов, що потребує додаткового захисту за класифікацією UNESCO. Більшість доданих мов до Google-перекладача мають щонайменше мільйон носіїв, а деякі навіть сотні мільйонів.

Для навчання фахівці Google використали мовну модель штучного інтелекту PaLM 2. Особливо ефективним ШІ був для вивчення мов, що повʼязані між собою. Наприклад, мов, які близькі до гінді, як-от авадхі та марваді.

Новими мовами, від кантонського діалекту до кекчі, говорять понад 614 мільйонів людей, що дозволяє перекладати близько 8% населення світу. Деякі з них є основними мовами світу, якими розмовляють понад 100 мільйонів людей. Іншими говорять невеликі громади корінних народів, а деякі майже не мають носіїв мови, але ведуть активну роботу з відродження. Близько чверті нових мов походять з Африки, що є найбільшим розширенням африканських мов на сьогодні, включаючи фон, кіконго, луо, га, сваті, венда і волоф.

  • У грудні 2023 року у компанії Google подали підсумковий рейтинг пошукових запитів українських користувачів за минулий рік. Більшість запитів другий рік поспіль стосувалися війни. Персона, інтерес до якої за останній рік зростав найбільше, став міністр оборони України Рустем Умєров, тоді як ім'я президента Володимира Зеленського взагалі відсутнє у рейтингу.
  • У вересня 2023 року сім'я американця Філіпа Паксона, який загинув, виїжджаючи з мосту, подала в суд на Google. Вони стверджують, що чоловік загинув через не оновлені карти компанії.
Теги по теме
Google
Источник материала
Поделиться сюжетом