30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені виростили в лабораторії "мінімізки" і, можливо, підтвердили ключову теорію про аутизм
Вчені виростили в лабораторії "мінімізки" і, можливо, підтвердили ключову теорію про аутизм

Вчені виростили в лабораторії "мінімізки" і, можливо, підтвердили ключову теорію про аутизм

У новому дослідженні вчені взяли стовбурові клітини з крові 10 дітей ясельного віку з аутизмом і шести дітей без аутизму. Використовуючи хімічні речовини, що стимулюють ріст, дослідники виростили "мінімізки" або органоїди мозку з цих стовбурових клітин у лабораторії.

Зростаючи, органоїди точно фіксували ключові аспекти розвитку та функціонування людського мозку в утробі матері. Оскільки кожен органоїд був вирощений із власної тканини малюка, його можна вважати міні-версією мозку даної дитини протягом першого триместру вагітності – ніби вчені повернули годинник розвитку назад, пише Live Science.

Дослідники відстежували, як розмір і ріст цих органоїдів змінювалися на ранніх стадіях ембріонального розвитку. Крім того, вони оцінили тяжкість сучасних симптомів аутизму у кожного малюка, включаючи їх здатність звертати увагу на інших і спілкуватися з ними, їхні мовні навички та рівень IQ.

Команда також сканувала справжній мозок малюків, щоб перевірити активність різних клітин, особливо тих, що знаходяться в областях мозку, пов’язаних із соціальними навичками та мовою.

Вченими було виявлено, що органоїди мозку малюків з аутизмом росли майже втричі швидше, ніж у дітей без аутизму, стаючи збільшеними приблизно на 40% між першим і другим місяцями вагітності порівняно з контрольною групою. Дослідники також відзначили загальну тенденцію: чим більшим був органоїд мозку, тим сильнішими були соціальні симптоми аутизму у відповідної дитини.

Попередні дослідження, включаючи дослідження, проведені авторами нового дослідження, пов’язували збільшення розміру мозку в перші роки життя з вираженістю соціальних симптомів у людей з аутизмом. Однак це останнє дослідження встановлює прямий зв’язок між тяжкістю симптомів і розміром мозку в окремих малюків, а не висвітлює тенденції в групі.

"Ці нові висновки цікаво доповнюють попередню роботу авторів дослідження. Нове дослідження свідчить про "кількісний зв’язок" між ступенем надлишкового росту мозку, який спостерігається в утробі матері, та ступенем пізніх симптомів аутизму", – прокоментував доктор Джонатан Грін, професор дитячої та підліткової психіатрії Манчестерського університету у Великобританії, який не брав участі в дослідженні.

В окремому експерименті, проведеному в тому ж дослідженні, команда також виявила, що вищий темп росту та більший розмір органоїдів мозку у дітей раннього віку з аутизмом були пов’язані з підвищеною активністю гена під назвою Ndel1. Цей ген кодує білок, який допомагає регулювати ембріональний розвиток мозку, тому вчені вважають, що, ймовірно, дисфункція Ndel1 частково спричиняє надмірний ріст мозку, який спостерігається при аутизмі.

"Визначення того, що NDEL1 не функціонує належним чином, було ключовим відкриттям", – сказав співавтор дослідження та професор педіатрії Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Аліссон Муотрі.

Соціальні симптоми – не єдиний компонент аутизму. Наприклад, багато людей із захворюванням також можуть відчувати такі симптоми, як повторювана поведінка, затримка рухових навичок і тривога, які не були оцінені в новому дослідженні. Це може обмежити ефективність узагальнення результатів для інших людей.

Однак, дивлячись вперед, команда прагне ідентифікувати більше генів, які можуть спричинити надмірний ріст мозку при аутизмі. Вони сподіваються, що колись це призведе до розробки нових методів лікування розладу.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що японські вчені створили робота зі шкірою людини. Опубліковані вражаючі фото та відео.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом