Стародавній 2000-річний "комп'ютер" нарешті розгадали: допомогли гравітаційні хвилі
Стародавній 2000-річний "комп'ютер" нарешті розгадали: допомогли гравітаційні хвилі

Стародавній 2000-річний "комп'ютер" нарешті розгадали: допомогли гравітаційні хвилі

Вчені з'ясували справжнє призначення відомого Антикітерського механізму.

Уже понад 120 років людей заворожує Антикітерський механізм, тож науковці намагаються впродовж усього цього часу розгадати його загадку. Фрагменти такого механізму вказують на те, що пристрій, ймовірно, використовували для розрахунку затемнень і положень небесних тіл, пише IFLScience.

У новому дослідженні астрономи з Університету Глазго доповнили наявні роботи, довівши, що Антикітерський механізм пов'язаний із Місяцем. Для цього вони використовували статистичні методи, які використовуються в дослідженнях гравітаційних хвиль.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Над вирішенням загадки працювали професор Грем Воан і доктор Джозеф Бейлі, які використовували різні методи для розв'язання завдання.

Річ у тім, що до кінця невідомо, яка кількість отворів була в одному з перснів, що представляє собою стародавній календар. До наших днів збереглася лише частина кільця, оскільки механізм провів під водою 2 тис. років.

Взявши за основу дані рентгенівського аналізу, Воан і Бейлі використовували байєсівську статистику, щоб визначити, скільки отворів було в кільцях. Результати показали, що найімовірнішою відповіддю було число 354 або 355. Саме місячні календарі зазвичай складаються з 354 днів. Проведений аналіз показав, що таке значення в 100 разів ймовірніше, ніж 360 отворів, як у єгипетському сонячному календарі або 365 днів, як у теперішньому сонячному році.

"Це здалося мені цікавим завданням, і я подумав, що зможу розв'язати його в інший спосіб, тому я взявся до використання деяких статистичних методів, щоб отримати відповіді", — каже професор Воан.

Йшлося про метод Монте-Карло з ланцюгом Маркова, які зазвичай використовуються для визначення ймовірності одного результату на основі неповних даних. Такий метод показує, що ціле кільце мало радіус 77,1 міліметра, а також 354 або 355 отворів, кожне з яких розташовувалося на відстані 0,028 міліметра один від одного.

"У попередніх дослідженнях уже припускали, що календарна каблучка могла бути місячним календарем, але подвійні методи, які ми застосували, підтверджують цю здогадку. Також дослідження показало, наскільки складну роботу провели грецькі майстри під час створення Антикітерського механізму — точність розташування отворів вимагала високоточних методів вимірювання та неймовірної точності рук", — каже доктор Бейлі.

Нагадаємо, історик зі Стенфорда стверджує, що стародавні греки передбачили роботів. Крім міфологічних оповідань, доктор Майор звертає увагу на натяки на передові технології в епічній поезії Гомера "Одіссея".

Источник материала
Поделиться сюжетом