30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Найменший слон у світі може зникнути з лиця Землі: що загрожує його існуванню
Найменший слон у світі може зникнути з лиця Землі: що загрожує його існуванню

Найменший слон у світі може зникнути з лиця Землі: що загрожує його існуванню

У дикій природі залишилося всього близько 1000 особин, але дослідники сподіваються, що їм вдасться врятувати популяцію від вимирання.

Природоохоронний орган МСОП, який складає "червоні списки" видів, що перебувають під загрозою зникнення, заявляє, що борнейський слон, або найменший слон у світі, втратив більшу частину свого природного середовища існування і тепер перебуває під загрозою зникнення, пише BBC.

Наймініатюрніший слон на планеті, який майже на метр менший за своїх великих азійських побратимів, трапляється тільки на острові Борне. Відомо, що представники цього виду вирізняються ніжним і грайливим характером, але сьогодні вони опинилися на межі вимирання через нещадне вирубування лісів — у дикій природі залишилося лише близько 1000 особин.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

На щастя, у новому дослідженні команда з Кардіффського університету і польового центру Данау Гіранг у Сабаху вважає, що у виду все ж є невелика надія на порятунок. За словами біолога Бенуа Гуссенса, занесення виду до "червоного списку вимирання" може допомогти підвищити обізнаність про скрутне становище виду, що зникає, а це зі свого боку посилить підтримку.

Слони Борнео жили на острові сотні, а то й тисячі років, відокремившись від материкових слонів і з часом перетворилися на окрему популяцію. Основною загрозою виживання виду, за словами дослідників, сьогодні залишається масове вирубування лісів, що руйнує середовище проживання тварин, що підштовхує їх до конфлікту з людьми.

Борнейські слони менші за своїх материкових побратимів
Фото: WWF-Malaysia

За словами професора Адріана Лістера з Лондонського Музею природної історії, в дикій природі залишилося лише 1000 слонів, і більшість з них мешкає в Сабасі. Представники цього виду вельми унікальні з усіх боків: від "дитячого обличчя" до мініатюрних розмірів.

Зазначимо, що виробництво пальмової олії переживає бум у Малайзії та Індонезії, що призводить до масштабного вирубування лісів, втрати дикої природи, а також підштовхує дику природу до конфлікту з людиною. У результаті слони змушені вдиратися на територію населених пунктів у пошуках їжі, де вони можуть нашкодити людям і знищити посіви, а також зазнати нападу з боку людей.

Але це не всі небезпеки, що чатують на найменшого слона на Землі — представники цього виду також стають жертвами полювання за слоновою кісткою або можуть бути випадково отруєні сільськогосподарськими хімікатами.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили, що слони вкрай винахідливі у вирішенні головоломок.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом