"Пісні волі": презентовано унікальний збірник, впорядкований у 1949 році невідомим вояком УПА
"Пісні волі": презентовано унікальний збірник, впорядкований у 1949 році невідомим вояком УПА

"Пісні волі": презентовано унікальний збірник, впорядкований у 1949 році невідомим вояком УПА

Передача на довічне зберігання унікального рукописного збірника козацьких, гайдамацьких, стрілецьких та повстанських пісень "Пісні волі", зібраних та впорядкованих у 1949 році, відбулася з нагоди Дня Конституції України в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Також було презентовано факсимільне видання цієї книжкової пам’ятки.

Про це повідомила пресслужба Національної спілки журналістів України.

Раритет, що є історичним і документальним свідченням патріотизму, жертовності й відваги захисників України, передав Музею секретар Національної спілки журналістів України майор Володимир Данилюк, який нині проходить службу в Сухопутних військах ЗСУ.

"Сьогодні в Музеї – подвійне свято: День Конституції та презентація неймовірного артефакту. Збірник пісень 1949 року за своїм змістом є беззаперечним свідченням тяглості поколіннь та нашої столітньої боротьби за свободу та незалежність, адже там зібрано козацькі, гайдамацькі, стрілецькі та повстанські пісні, які лунають і нині", – наголосив генеральний директор Музею війни Юрій Савчук.

Яскравим підтвердженням слів очільника музею був відеоряд з першого музейного фестивалю воєнної пісні "Сурма", що відбувся 1 жовтня 2023 року у Музеї війни. Для гостей заходу прозвучали композиції "Зродились ми великої години", "Йшли селом партизани", "Від синього Дону до сивих Карпат".

На тому, що в наші дні важливий внесок в опір окупантам роблять журналісти, наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

"Медійники як ніхто інший відчувають вагу і значення слова. Ми вдячні Музеєві війни за відкритість. Торік у цих стінах ми провели виставку і низку заходів під назвою "Розстріляна свобода слова", присвячених фіксації воєнних злочинів росії. Ця співпраця зробила наші стосунки дружніми і відкритими. І сьогодні секретар спілки Володимир Данилюк передає музею цей цінний експонат", – сказав він.

Володимир Данилюк, який відтепер є фондоутворювачем Музею, поділився з присутніми історією артефакту. Збірник вилучили чекісти із криївки УПА, але він вцілів і зберігся, на початку відновлення Незалежності України опинившись у руках волинських меморіалівців (Громадська організація "Всеукраїнське товариство "Меморіал" імені Василя Стуса"). Книжку безпосередньо передав Володимирові Данилюку колишній заступник начальника УКДБ СРСР у Волинській області Зіновій Петрик.

"Як тільки я взяв до рук цей збірник, мені стало відразу зрозуміло, що він має зберігатися у музеї. І от, після друку факсимільного видання пісенника, я з радістю передаю рукописний оригінал до Національного музею історії України у Другій світовій війні", – підкреслив пан Володимир.

А член Ради ГО "Міжнародне громадське об’єднання "Волинське братство" Галина Бідношей на честь такої визначної події акапельно виконала пісню зі збірника "Осінні квіти вже зісхли".

Також на захід завітала народна поетеса Марія Волинська та продекламувала свій вірш "Оскар".

Источник материала
Поделиться сюжетом