"Тимошенко і Голика прибирають від грошових потоків"? Як секретні дані НАБУ стали відкритими
"Тимошенко і Голика прибирають від грошових потоків"? Як секретні дані НАБУ стали відкритими

"Тимошенко і Голика прибирають від грошових потоків"? Як секретні дані НАБУ стали відкритими

Несподівані обшуки у куратора президентського проєкту "Велике будівництво" говорять про зведення рахунків між різними групами впливу у владі. Співробітники НАБУ виступили технічними "відкривачами кримінальних справ" — з їхньою допомогою легше відсторонити людей від багатомільйонних схем, впевнені опитані Фокусом експерти.

Співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) ввечері 27 червня несподівано провели обшук у колишнього заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка. Дії відбувалися у справі про злив даних розслідування НАБУ корупції на президентському проєкті "Велике будівництво".

Сам Кирило Тимошенко спростував інформацію про затримання, але підтвердив обшуки у справі, до якої він "не має жодного стосунку". Під час затримання ексчиновник сидів в автомобілі, а навколо працювали детективи. Пізніше він повідомив про вилучення ноутбука і телефона.

У НАБУ запевняють: Тимошенко не затримували, а проводили слідчі дії. Крім Тимошенка, обшуки проводили у бізнесмена, колишнього радника Дніпропетровської ОДА Юрія Голика. Він також фігурує в антикорупційному розслідуванні "Великого будівництва".

Журналісти проекту Bihus.Info раніше заявили про зливи даних про роботу НАБУ фігурантам розслідувань. Йдеться про отримання внутрішніх документів бюро, ухвал, скріншотів листувань тощо. Докази знайшли у вилучених слідством телефонах Голика.

Відомо, що 22 травня 2024 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідувала можливий витік даних і проводила обшук за місцем проживання детектива одного з підрозділів НАБУ. Після публікації розслідування депутати запросили главу НАБУ Семена Кривоноса на засідання антикорупційного комітету Ради, але він вважав публічне обговорення справи "передчасним" і не став звітувати.

Кому вигідна історія з Тимошенко і Голиком

Корупційну історію "Великого будівництва" і подальші обшуки у фігурантів справ розкручують тому, що "сливи з НАБУ" не можуть залишитися непоміченими. Завдяки суспільному резонансу вони неодмінно отримають продовження, каже Фокусу керівник політико-правових програм ГО "Український Центр суспільного розвитку" Ігор Рейтерович.

"Усі побачили листування Голика. Зрозуміло, що з Тимошенко вони тісно спілкувалися і правоохоронці з часом зобов'язані були ним зацікавитися. Формат його участі — навіть не свідок, але телефон перевірили. Зрозуміло, що апарат почистили. Навряд чи Тимошенко просто так віддав би важливу інформацію", — акцентує увагу політолог.

Відомо, щоодним із доказів у справі став телефон Юрія Голика. Радник отримував детальну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена та ексголову Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Загалом, за оцінками політолога, у справах про "зливи з НАБУ" важливе зведення рахунків між різними групами впливу у владі. Правоохоронці лише впливають на конкретно обраних людей, відкривають кримінальні провадження і далі когось усувають від грошових потоків. Фігуранти справ були наближені до команди президента України Володимира Зеленського, але частина з них конфліктували з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком, додав він.

"В антикорупційну інфраструктуру вклали багато років і грошей, але окремі люди займаються політичними замовленнями. Колишні посадовці зайняті тіньовою політикою, як елемент їхнього фінального усунення ми бачимо розбори польотів", — пояснює Рейтерович.

Імовірно, "зливи з НАБУ" вигідні чинній владі, оскільки суспільству можна сказати таке: в Україні немає недоторканних, усі відповідають за законом за злочини, незважаючи на високі посади. Судячи з ходу справи, Тимошенко не збираються притягати до кримінальної відповідальності, вважає політолог.

Справа була в сейфі: як із НАБУ просочилися дані?

Витік секретних даних із бюро можливий, якщо хтось із керівників відділів мав доступ до матеріалів справи. Оперативник, який вів розслідування, зрозумів, що фігуранти справи володіють інформацією з обмеженим доступом, про які знає лише він і його начальство. Тому детектив написав рапорт і попередив про наслідки, розповідає Фокусу генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун.

Шукати винних у витоку відомостей треба тільки серед тих, хто має доступ до матеріалів справи. Як правило, папери зберігаються в сейфі і за ними доповідають вищому начальству.

Ягун каже Фокусу, що в СБУ раніше був спеціальний листок із підписом керівника справи. Загальну інформацію щодо всієї справи знають не більше трьох осіб.

"Не думаю, що діловодство в НАБУ кардинально відрізняється. Визначити коло осіб із доступом до справи дуже легко. Якщо інформацію передавали для обліку в електронній системі, технічний персонал також може ознайомитися з її змістом. Тоді потрібні позначки, хто запитував дані", — пояснив він.

Один зі співробітників громадської антикорупційної організації наприкінці травня розповів виданню NV про системний характер витоків даних із НАБУ після звільнення голови Держспецзв'язку. НАБУ оголосило топчиновнику підозру у схемах на держзакупівлях.

Співрозмовник видання в правоохоронних органах зазначає, що витоки інформації відбуваються у справі про розкрадання грошей на проєкті "Велике будівництво".

Нагадаємо, Кирило Тимошенко в березні 2024 року став штатним радником міністра оборони Рустема Умерова. У його обов'язки входить управління комунікаціями та координація інформаційної політики у військових структурах України.

Національне агентство з питань запобігання корупції раніше направляло до суду протокол про адмінпорушення Кирила Тимошенка відповідно до закону "Про запобігання корупції". Чиновника могли внести до Реєстру корупціонерів.

Теги по теме
Коррупция НАБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом