1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Олександр Усик здивував світ: чому він відмовився від одного чемпіонського пояса?
Олександр Усик здивував світ: чому він відмовився від одного чемпіонського пояса?

Олександр Усик здивував світ: чому він відмовився від одного чемпіонського пояса?

На цей раз Олександр Усик, український боксер, який завоював титул абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі, взявся за несподівану дію – відмовився від одного зі своїх чемпіонських поясів. Цей крок викликав чимало питань та обговорень у боксерському світі і серед прихильників спорту загалом.

Усик 25 червня розмістив у своєму інстаграмі відеозвернення до боксерів Ентоні Джошуа і Даніеля Дюбуа. Він повідомив, що має для них “важливий” приз, а саме – свій чемпіонський пояс IBF.

Його отримає переможець двобою Джошуа – Дюбуа, що відбудеться 21 вересня цього року.

“Пояс IBF – мій подарунок вам на 21.09.2024. Світ любить сильних”, – написав боксер.

Усик став першим за 25 років абсолютним чемпіоном світу з боксу 19 травня. Тоді він роздільним рішенням суддів переміг у важкому бою британця Тайсона Ф’юрі.

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Усик потужно провів кінцівку бою з Ф’юрі і навіть відправив його в нокдаун в 9-му раунді

На кону були відразу чотири чемпіонські пояси найголовніших боксерських організацій – IBF, WBO, WBA та WBC.

Перемігши, українцю вдалось об’єднати їх усі в своїх руках і вперше стати абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі. Останній раз такий титул мав легендарний Леннокс Льюїс в 1999 році. До нього такими чемпіонами були, зокрема, не менше легендарні Майк Тайсон і Евандер Холіфілд.

Але розмови про те, що свій титул абсолютного Усик буде зберігати недовго почалися відразу після поєдинку з Ф’юрі. Питання були в іншому: примусово чи добровільно український боксер позбавиться пояса IBF?

Усик – Ф’юрі: бажання реваншу

Якщо коротко пояснити перипетії з чемпіонськими поясами Усика, то головна причина цього одна – можливий реванш з Ф’юрі, який за попередніми прогнозами може відбутися вже 21 грудня цього року.

Така можливість була відразу прописана в контракті на бій.

Але одна з головних боксерських організацій – IBF – виступає принципово проти прописання пункту про обов’язковий реванш.

Організація вважає, що захист титулу новоспеченим чемпіоном має відбуватися не з його попереднім суперником, а з обов’язковим претендентом, якого визначить сама ця організація.

Британець Деніел Дюбуа 1 червня нокаутував цього обов’язкового претендента IBF – хорвата Філіпа Хрговіча. І відразу знайшов собі наступного противника – теж британця Ентоні Джошуа.

Але Усик не збирається битися ні з Хрговичем, ні з Дюбуа, ні з Джошуа. До того ж останніх двох українець вже перемагав на рингу (Джошуа – навіть двічі).

Боксер відразу заявив, що зацікавлений виключно в проведенні реваншу з Ф’юрі.

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Усик відразу після бою з Ф’юрі заявив, що готовий до реваншу

Через таку позицію IBF могла примусово позбавити Усика чемпіонського поясу.

Такі прецеденти вже були. Наприклад, в листопаді минулого року IBF вирішила відібрати свій пояс у абсолютного чемпіона в напівсередній вазі американця Теренса Кроуфорда. Ситуація там була аналогічною: Кроуфорд став чемпіоном після перемоги над своїм співвітчизником Ерролом Спенсом.

У IBF вважали, що його наступним суперником має стати обов’язковий претендент за версією цієї організації Джарон Енніс. Проте Кроуфорд був схильний провести обумовлений контрактом реванш зі Спенсом. IBF спочатку попередила Кроуфорда про можливі санкції, а потім просто віддала його пояс – без чемпіонського бою – Джарону Еннісу.

Кроуфорд прокоментував це рішення IBF нецензурно, однак ситуацію його реакція не змінила: формально він припинив бути абсолютним чемпіоном.

При цьому правила IBF все ж мають винятки. Згідно з ними, будь-який чинний чемпіон має право звернутись до організації і вимагати для себе винятку з будь-якого правила IBF. Теоретично Олександр Усик міг попросити IBF дозволити йому провести реванш проти Ф’юрі, не позбавляючись поясу.

24 травня президент IBF підтвердив виданню Boxing Scene, що команда Усика подала прохання про виняток з правил організації: українець начебто просив вважати його реванш з Ф’юрі поєдинком за абсолютне чемпіонство.

АВТОР ФОТО,REUTERS

Підпис до фото,Найімовірніше, наступний бій Усика відбудеться в грудні 2024 року. Це буде реванш з Ф’юрі, а не захист чемпіонського титулу

Але 25 червня виявилось, що Усик вирішив йти іншим шляхом і добровільно віддав пояс.

Його промоутер Олександр Красюк підтвердив публічно, що тепер чемпіонське звання IBF вакантне.

Відомий боксерський журналіст і аналітик Ден Рафаель вважає, що Усик насправді не мав вибору у цій ситуації.

“У Олександра Усика дійсно не було вибору. У першому контракті на бій з Тайсоном Ф’юрі було передбачено, що переможець мегафайту повинен звільнити титул IBF”, – написав він в Х (колишній твіттер).

Однак менеджер українця Егіс Клімас це заперечує.

“Це не правда. У нас не було такого пункту в договорі. Усик зробив це, тому що захотів”, – відповів він на допис Рафаеля.

Які б не були реальні причини такого рішення Усика, глобального значення вони не мають. Він вже залишився в історії як абсолютний чемпіон, перемігши всіх своїх конкурентів у надважкій вазі. Нескінченно довго утримувати всі чемпіонські пояси у своїх руках для українця не мало б практичного змісту.

Теги по теме
Спорт Бокс
Источник материала
Поделиться сюжетом