Чорна плямистість на трояндах зникне: простий спосіб вилікувати хворобу
Чорна плямистість на трояндах зникне: простий спосіб вилікувати хворобу

Чорна плямистість на трояндах зникне: простий спосіб вилікувати хворобу

Влітку, як і навесні, чимало троянд можуть страждати від хвороб, і щойно садівники починають помічати їхні ознаки, потрібно братися до роботи. І в Україні дуже поширена чорна плямистість троянд – грибкове захворювання, через яке листя вкривається темними плямами та жовтішає.

Чим обробити рослини від чорної плямистості

Збудник чорної плямистості може перебувати на стеблах, шипах чи опалому листі, а потім поширитися по всій троянді. І щойно ви побачите перші ознаки захворювання, потрібно видалити та спалити уражені частини квітки, а вже після цього обробити клумбу фунгіцидами чи народними засобами.


Троянди потрібно захищати від хвороб / Фото Pexels

В основному народні засоби спрацюють на ранній стадії хвороби, тож тут потрібно поспішати. Ось кілька настоїв, які ви можете приготувати:

  • Настій часнику. 500 грамів товченого часнику потрібно залити 5 літрами води, а потім процідити розчин в інший посуд та долити ще 10 літрів води.
  • Настій кульбаби. 400 грамів подріблених частин рослини залити 10 літрами води. Настоюйте 3 дні.
  • Настій коров'яку. Засіб потрібно розбавити у воді у пропорціях 1:20.
  • Відвар цибулевого лушпиння. 1 кілограм залишків цибулі залити 2 літрами води та довести до кипіння. Залишити на 3 дні, процідити та додати 4 літри води.
  • Розчин йоду. 10 мілілітрів медичного засобу потрібно розчинити у 4 літрах води.

Розчинами потрібно обприскати кущі троянди. Та для обробки потрібно обрати таку дату, щоб наступні 3 дні взагалі не було дощів, інакше обробка не подіє.

Источник материала
Поделиться сюжетом