Полярники показали, як “шпигують” кити в Антарктиці
Полярники показали, як “шпигують” кити в Антарктиці

Полярники показали, як “шпигують” кити в Антарктиці

“Шпигунство” дає їм можливість китам отримувати додаткову інформацію про те, що відбувається навколо.


Українські полярники зі станції Академік Вернадський зафільмували китів, які “шпигують” на поверхні океану в Антарктиці. Відео  Національний антарктичний науковий центр у Facebook в неділю, 30 червня.
 
Горбаті кити висунули свої величезні голови з води, щоб поцікавитися дослідниками в човні та їхньою роботою. В цей момент дослідниця Анна Торгоненко записала “шпигунів” на відео.
 
“Такий тип їхньої поведінки називається spyhopping – шпигунство. У цей момент кит розміщується у воді вертикально чи трохи під кутом, підіймаючи над поверхнею голову та очі. Перед тим, як зануритися назад в океан, тварина може розвернутися на 90-180 градусів. Для розуміння розмірів: довжина горбанів становить близько 15 метрів, а голова займає чверть їхнього тіла”, – йдеться в повідомленні.
 
Окрім горбатих китів, таку поведінку в Антарктиці часто спостерігають у косаток.



 
За словами вчених, і кити, і косатки досить добре бачать над поверхнею води, тож “шпигунство” дає їм можливість отримувати додаткову інформацію про те, що відбувається навколо.
 
“Для косаток особливо актуальним є обстеження крижин в пошуках тюленів та пінгвінів, яких вони потім змивають з льоду хвилями води чи за допомогою інших маніпуляцій. За такого способу полювання їм доводиться чимало часу проводити з головою над океаном”, – розповіли полярники.
 
Вивчення китів – один з напрямів роботи вчених на станції Академік Вернадський. Програма дослідження цих тварин, зокрема, включає їхню фотоідентифікацію, відбір біопсій та запис звуків.

Нагадаємо, раніше українські полярники показали зустріч з морським леопардом, який “засмагає” на крижині. 

У червні на українську антарктичну станцію Академік Вернадський знову завітав імператорський пінгвін.

Полярники показали, як стрибають кити в Антарктиді



Теги по теме
Животные
Источник материала
Поделиться сюжетом