Чехія передає Україні установки для виробництва електроенергії та тепла
Чехія передає Україні установки для виробництва електроенергії та тепла

Чехія передає Україні установки для виробництва електроенергії та тепла

Чехія передає Україні десятки когенераційних установок для виробництва електроенергії та тепла.

Про це повідомив прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала на брифінгу в Празі у понеділок, передає Укрінформ.

Фіала поінформував, що 1 червня у Празі взяв участь у зустрічі, на якій йшлося про допомогу Україні в енергетичній сфері. Йдеться про передачу установок, які можуть виробляти електроенергію і тепло.

«Ми вже передали в Україну 30 таких установок. Це річ, яка має, з одного боку, безпековий вимір, … з іншого боку, дозволяє українцям вести нормальне життя», - поінформував глава уряду, додавши, що великі українські електростанції постійно стають об’єктом російських атак.

Він підкреслив, що така допомога є важливою. Водночас вона створює для чеських фірм можливості реалізації власних бізнес-інтересів в Україні, отже, виграють від цього обидві держави.

Окрім того, в Дніпропетровську область було передано водоочисну станцію вартістю 80 мільйонів крон від компанії Colt CZ, яка допоможе забезпечити водою приблизно 100 тисяч людей. Дніпро та Харків також отримують обладнання для операційних.

На брифінгу після зустрічі очільників конституційних органів влади Фіала також заявив: «Ми робимо все можливе, щоби в Україні запанував мир. Але ми переконані, що мир може настати тільки тоді, коли Росіяусвідомить, що її агресивна політика не приведе її до бажаної мети, та буде готова сісти за стіл переговорів».

За словами прем’єра ЧР, потрібен мир, який буде стійким і довгостроковим, який гарантуватиме незалежність України та безпеку Європі. Він висловив переконання, що допомогою Україні партнери прокладають шлях до такого миру. Цій меті слугує і безпекова угода, яку Фіала планує підписати з Президентом України Володимиром Зеленським 18 липня в Лондоні на саміті Європейської політичної спільноти.

Ця угода має символічне значення, але Чехія допомагає Україні в багатьох сферах – військовій, гуманітарній, економічній, додав глава уряду.

Зустріч «найвищих конституційних чиновників» є першою за більш ніж пів року. До президента Петра Павла, прем’єр-міністра Петра Фіали і голів обох палат парламенту приєдналися міністри закордонних справ і оборони.

Теги по теме
Украина Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом