Міністерство охорони здоров'я пояснило, скільки корисно їсти овочів та фруктів на день
Міністерство охорони здоров'я пояснило, скільки корисно їсти овочів та фруктів на день

Міністерство охорони здоров'я пояснило, скільки корисно їсти овочів та фруктів на день

Брак овочів та фруктів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку. Тож у міністерстві охорони здоров'я України розповіли, скільки та та як саме необхідно їсти овочів та фруктів, щоб бути здоровим. 

Як вказали в МОЗ, літо – сезон садовини й городини, тож важливо скористатися з цієї пори, щоби перейти до більш здорових харчових звичок. До того ж вони краще зберігаються, ніж м’ясо-молочні продукти, отже, точно стануть у пригоді за тривалих відключень світла.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2017 році через недостатнє споживання овочів і фруктів  у світі сталося 3,9 млн смертей. Як розповіли в міністерстві охорони здоров'я, брак цих типів продуктів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ): ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку.

В МОЗ наголосили, що важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Отже, багато необхідних нашому організму поживних речовин можна отримати саме з них.

ВООЗ рекомендує вживати принаймні 400 грамів овочів і фруктів на день, з яких овочі – приблизно половина.

МОЗ надало деякі поради щодо вживання садовини й городини:

  1. Вживайте різні овочі й фрукти. Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам.
  2. Не нехтуйте розмаїттям форм. Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.
  3. Експериментуйте з рецептами. Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин.
  4. Додайте овочі й фрукти до кожного приймання їжі. Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.

Також у міністерстві додали, що необхідно поступово вводити здорові звички у своє життя (і харчування) – це допоможе у профілактиці багатьох захворювань.

До слова, дієтологи назвали 7 продуктів, які корисно їсти за умови підвищеного тиску.

Источник материала
Поделиться сюжетом