Науковці створили революційний біокомп'ютер на базі клітин людського мозку
Науковці створили революційний біокомп'ютер на базі клітин людського мозку

Науковці створили революційний біокомп'ютер на базі клітин людського мозку

Вчені зробили важливий крок у галузі біокомп'ютерів, навчивши живі клітини мозку керувати роботами. Проект здійснено за підтримки системи MetaBOC, спрямований на вживлення мозкових клітин людини в штучні тіла.

Біокомп'ютинг являє собою одну з найперспективніших галузей технологій, засновану на здатності людських нейронів сприймати світ і взаємодіяти з ним за допомогою електричних сигналів, аналогічних комп’ютерним. Людські мозкові клітини, вирощені у великих кількостях на кремнієвих чипах, можуть отримувати електричні сигнали від комп’ютера, інтерпретувати їх і відповідати.

Вчені зазначають: такі клітини здатні до навчання. Вперше це продемонстрував проект DishBrain в Університеті Монаша, Австралія, де близько 800 тисяч мозкових клітин, вирощених на чипі, навчилися грати в пінг-понг всього за п’ять хвилин. Проект отримав фінансування від австралійських військових і привів до створення компанії Cortical Labs, яка займається розробкою обчислювальних модулів на основі людських мозкових клітин з метою комерціалізації цього гібридного інтелекту.

За даними Cortical Labs, біокомп'ютери на основі людських нейронів навчаються швидше і споживають менше енергії, ніж сучасні ШІ-чипи, демонструючи при цьому більшу інтуїцію, проникливість і креативність. «Людський мозок, споживаючи всього 20 ват енергії, залишається найпотужнішим природним комп’ютером», — кажуть вчені.

А проте, для функціонування таких біокомп'ютерів необхідні певні умови: клітини повинні отримувати живлення, воду, підтримку температури й захист від мікробів і вірусів. Рекордний час життя таких систем становить близько 12 місяців.

Дослідження у цій галузі продовжуються в Індіанському університеті та швейцарському стартапі FinalSpark, де вчені використовують дофамін як механізм винагороди для своїх біокомп'ютерів.

Источник материала
Поделиться сюжетом