Україні необхідно мобілізувати 200 тисяч людей до кінця року
Україні необхідно мобілізувати 200 тисяч людей до кінця року

Україні необхідно мобілізувати 200 тисяч людей до кінця року

Україні необхідно мобілізувати 200 тисяч людей до кінця року, повідомляє Welt у понеділок, 1 липня.

Автори статті зазначають, що, «крім браку сучасних винищувачів і боєприпасів, ключовою проблемою України є брак солдатів».

У статті йдеться, що для «компенсації втрат і створення нових бригад» Україні потрібно щокварталу призивати на службу щонайменше 50 тисяч людей, а до кінця року — 200 тисяч. Співрозмовники з «європейських безпекових кіл» заявили журналістам, що останніми місяцями Україна «значно відстає від цих показників». Вербування ув’язнених до українського війська, «показує серйозність ситуації». У Міністерстві юстиції повідомили, що з травня до Сил оборони долучилися 2800 ув’язнених.

Глава Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії у Відні полковник Маркус Райснер заявив, що вербування кількох тисяч ув’язнених могло б покращити ситуацію, але навряд чи змінить ситуацію з кадрами «докорінно».

Деяких ув’язнених приваблює перспектива почати все спочатку й отримувати хорошу зарплату, але інші бояться, що їх використовуватимуть як «гарматне м’ясо».

У матеріалі також описується, що керівництво деяких в’язниць переслідує власні інтереси і не хоче відпускати ув’язнених, втрачаючи «дешеву робочу силу». Один ув’язнений подав позов на рішення адміністрації виправної колонії в Житомирській області не відпускати його в армію, сказавши: «Схоже, що тих, хто погано працює, хочуть позбутися, а таких, як я, хочуть залишити».

Автори статті нагадують, що країна-агресор Росія вербує ув’язнених з літа 2022 року, а на території України зараз перебуває приблизно вдвічі більше солдатів, ніж на початку повномасштабного вторгнення. Окупанти мають перевагу за рахунок величезної кількості особового складу і техніки.

У Міністерстві оборони в червні повідомляли про «позитивну динаміку» з темпами мобілізації, ситуація покращується порівняно з березнем та лютим.

8 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт № 11079−1, який дозволяє деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до ЗСУ після рішення суду і добровільно. Мобілізації не підлягають засуджені за тяжкі умисні вбивства, зґвалтування, сексуальне насильство, злочини проти основ національної безпеки тощо. У партії «Слуга народу» уточнили, що до ЗСУ не зможуть вступити корупціонери та люди, які обіймали особливо відповідальні посади, зокрема депутати і міністри.

Ув’язнені, яких потенційно можуть мобілізувати, повинні мати не більше трьох років до закінчення терміну покарання.

За оцінкою глави фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, потенційний мобілізаційний ресурс серед ув’язнених в Україні становить 15−20 тисяч осіб, але контракт підпишуть орієнтовно кілька тисяч.

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом