КП «Львівсвітло» уклало угоду на 16,1 млн грн з компанією «Полтава-Паритет», керівництву якої висунули підозру у корупції
КП «Львівсвітло» уклало угоду на 16,1 млн грн з компанією «Полтава-Паритет», керівництву якої висунули підозру у корупції

КП «Львівсвітло» уклало угоду на 16,1 млн грн з компанією «Полтава-Паритет», керівництву якої висунули підозру у корупції

Комунальне підприємство «Львівсвітло» уклало угоду вартістю понад 16,1 млн грн з компанією «Полтава-Паритет». Ця угода передбачає, що впродовж наступних двох років «Полтава-Паритет» має поставити до Львова 2500 вуличних світильників. Як з’ясували NGL.media, замовлена львівськими комунальниками модель світильника уже знята з виробництва, а директорку полтавської компанії судять за підробку документів.

27 червня комунальне підприємство Львівської міськради уклало угоду на постачання 2500 вуличних світильників з компанією «Полтава-Паритет». Загальна вартість угоди складає 16,125 млн грн разом з ПДВ і розрахована до кінця червня 2026 року.

Проаналізувавши цю закупівлю, NGL.media виявили кілька факторів, що ставлять під сумнів повноцінне виконання цієї угоди.

Вуличний світильник SL Area SPD SM V 30W 730 (фото Ledvance)

По-перше, директорці компанії «Полтава-Паритет» Юлії Борщ ще в липні 2022 року висунули офіційну підозру у скоєнні корупційного злочину, а вже в березні 2023 року обвинувальний акт передали до суду. Ця справа ще не завершена, проте обвинувачення наполягає на тому, що Юлія Борщ підробила акти виконаних робіт під час ремонту мереж зовнішнього освітлення в Одесі, привласнивши таким чином майже 470 тис. грн. У разі доведення вини у суді директорці «Полтава-Паритет» загрожує до 8 років ув’язнення.

Відповідальна за закупівлю представниця «Львівсвітла» Надія Дорош заявила, що не знала про обвинувачення Юлії Борщ на момент укладення угоди. Але, на думку Дорош, це обвинувачення не може бути підставою для скасування договору, оскільки вина директорки «Полтава-Паритет» ще не доведена судом. Виконувач обов’язків директора ЛКП «Львівсвітло» Андрій Панас також не бачить у цьому проблеми.

Проте про репутацію цієї компанії добре знають правоохоронці. У вересні минулого року «Полтава-Паритет» втратила рекордний у своїй історії підряд на 102 млн грн. Тоді територіальне управління БЕБ у Полтавській області рекомендувало замовнику скасувати угоду як ризиковану, бо раніше компанія уже мала проблеми з виконанням бюджетних замовлень.

По-друге, львівські комунальники спершу придбали не зовсім ті лампи, що планували. Виявили вони це лише після того, як про підміну товару їм повідомили журналісти. В результаті в той же день у текст угоди були внесені зміни.

По-третє, згідно з договором, вартість одного вуличного світильника SL Area SPD SM V 30W 730 німецької компанії Ledvance складе 6450 грн, включно з ПДВ. В Україні такі світильники продає офіційне представництво Ledvance, проте там стверджують, що модель SL Area SPD SM V 30W 730 уже знята з виробництва близько року тому. NGL.media не вдалося знайти інших продавців таких ламп на українському ринку.

Натомість таких продавців вдалося знайти у Латвії, де ці вуличні світильники продають вроздріб по 60,7 євро (2652 грн). Це майже у два з половиною рази дешевше, ніж платитиме «Львівсвітло» – щоправда, без вартості доставлення та ПДВ.

Нагадаємо, що три місяці тому «Львівсвітло» всупереч забороні АМКУ уклало угоду з компанією, що раніше була помічена у змовах під час бюджетних тендерів. Після того як про цю закупівлю повідомили NGL.media, попередній директор «Львівсвітла» Олександр Єгоров заявив про скасування угоди з ТОВ «Тантал».

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Источник материала
Поделиться сюжетом