«Нас підло нараховують». Аноніми і боти звинувачують Україну в продажу електроенергії зі знищених Росією ТЕС
«Нас підло нараховують». Аноніми і боти звинувачують Україну в продажу електроенергії зі знищених Росією ТЕС

«Нас підло нараховують». Аноніми і боти звинувачують Україну в продажу електроенергії зі знищених Росією ТЕС

Інформаційні кампанії, що розгортаються цими днями в соцмережах, націлені на те, щоб перекласти відповідальність за злочини російської армії на українську владу, преспрямувавши роздратування від тривалих вимкнень на тлі подорожчання електроенергії.

Оригінал публікації на сайті «Texty.org.ua» за посиланням

Цей гострий привід активно використовується для просування звичних наративів російської пропаганди щодо України: у всьому винна корумпована українська влада, Україна — це “недодержава”, яка обкрадає й дурить своїх громадян, а європейці їй у цьому допомагають.   

Ще один меседж, який звучав до війни, а тепер притримується для майбутнього, — українці, мовляв, зможуть жити повноцінним щасливим життям, тільки коли повернуться до своєї батьківщини, тобто Росії.

“...Этой весной ничего такого не разбомбили”, — пишуть у коментарях анонімні фейсбук-користувачі із закритими або порожніми профілями.

Хоча насправді цієї весни після російських атак в Україні не залишилося жодної непошкодженої теплоелектростанції.

Ось, наприклад, наслідки обстрілів лише в березні. А вони тривали ще у квітні й травні.

У цьому хейті губляться поодинокі голоси, які наводять факти: російська армія лише з початку березня 2024 року знищила 70% об’єктів, що генерують електроенергію, а ще раніше захопила найпотужнішу в Європі Запорізьку АЕС.

Україна сьогодні просто не в змозі генерувати достатньо електроенергії, щоб забезпечити всіх користувачів уже не тільки в години пік. Навіть наявність АЕС не рятує ситуації, а в липні деякі з них зупинилися на ремонт. На початку червня премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що внаслідок російських обстрілів Україна втратила 9 ГВт генерації, тоді як максимальна можливість імпорту становить 1,7 ГВт.

Кампанія в соцмережах розгортається за класичним для російської пропаганди сценарієм: знайти найболючішу точку в певний момент, закинути влучний візуал, фальшиві цифри і факти, зіграти на невдоволенні та роздратуванні, підкинути “дровенят” у коментарі через своїх ботів, активізувати місцевих корисних ідіотів, малоосвічених і невдоволених людей.

Початкова мета — повернути в потрібне русло дискусію в коментарях. Мета максимум — домогтися, щоб російські тези, хай і в пом’якшеному вигляді, почали повторювати опозиційні політики і великі ЗМІ.

Як це працює, ми описали на іншому прикладі, читайте про це тут.
Це відбувається і в інстаграмі (під дописами ДТЕК портали в пекло з десятками однотипних коментарів), телеграмі, фейсбуці та тіктоці.

Віршик про “паничів”

Розгляньмо, як розгортається пропагандистська кампанія, або, як зараз кажуть, ІПСО (інформаційно-психологічна операція), на прикладі одного допису на фейсбук-сторінці з патріотичною назвою “Україна ПОНАД УСЕ”. До речі, в описі сторінки зазначено, що створена вона “для підняття патріотичного духу”.

Таких сторінок в українському фейсбуці десятки, якщо не сотні. І принаймні на кількох із тих, які ми перевірили, засвітилася й завірусилася тема нібито продажу електроенергії за кордон.

Отже, на сторінці “Україна ПОНАД УСЕ”, що має 22 тисячі прихильників і щогодини постить генеровані штучним інтелектом, тобто фальшиві, фото патріотичного спрямування, 28 червня з’явився ось такий малюнок:

Ми поскаржилися на цей допис за поширення неправдивої інформації, очікуємо рішення адміністрації фейсбуку. За добу, що минула з моменту скарги і до моменту публікації цієї статті, допис набрав ще 1,3 тисячі лайків, 3 тисячі поширень і більше ніж 40 коментарів

До 3 липня допис набрав 7,5 тисячі лайків, 12 тисяч поширень і більше ніж 300 коментарів (для порівняння: щогодинні патріотичні псевдофото там збирають по кілька десятків лайків). Це порівняно невеликі охоплення, але то лише один із багатьох таких прикладів.

Серед найпопулярніших (118 лайків) коментар від Татьяни Мітрохіної: “Це не влада в нас, а слуги сатани, найстрашніші вороги”.

У Татьяни анонімний акаунт, жодного особистого фото, сторінка забита перепостами з українських і російських притулків для тварин, є кілька відео бійок із представниками ТЦК, взятих із харківського телеграм-каналу “Харьков-life”.
Ось два із семи наявних у профілі фото. В одному з них просувається класична теза російської пропаганди: воюють в Україні лише “роботяги”.

Ще одне зображення просуває китайські цінності.

Зазначимо, що все написане — брехня. Про реальне життя владної верхівки комуністичного Китаю читайте тут.

Схожий вигляд мають і профілі більшості авторів коментарів під цим дописом, які звинувачують у вимкненнях українську владу, навіть не згадуючи про те, що саме російська армія вже два роки знищує українську енергетичну інфраструктуру.

Ще один коментатор влучно закидає іншу давню тезу російської пропаганди: українців змушують вмирати за владу, яка їх обкрадає, продаючи електроенергію в Румунію.

Автор — анонім, профіль закритий. Йому відповідають уже реальні люди. Більшість підтримує сказане анонімом, а пропозиція надати докази нівелюється “смішним” лайком.

Схожих коментарів з анонімних, порожніх і закритих профілів сотні, вони найбільше залайкані. Ось, наприклад, такі:

Шольц не дякував за електрику, це абсолютна брехня. Але для пропаганди це неважливо.

Поміж них трапляються, але безнадійно тонуть заклики не поширювати дурню і навіть спроби розвінчати цей фейк заявою Укренерго, яка з’явилася днем раніше, 27 червня.

Коментаторам, які звинувачують сторінку в розгоні “зради” і пишуть спростування, також одразу активно відповідають аноніми. Наприклад, отак:

Яким чином світло із сонячної генерації мало б урятувати мільйони користувачів, яких забезпечували струмом розбомблені ТЕС? Це смішно, і навряд чи на це питання зможе відповісти Iren Iren із порожнім профілем.

У цьому випадку використана маніпулятивна техніка “сам дурень”, коли замість відповіді на запитання пропонуються факти й аргументи, які з ним не пов’язані.

“Нас нагло нарахують!”

Згаданий вище користувач Юрій Сидоренко, який запостив коментар очільника Укренерго, намагався спростувати тезу, викладену в першоджерелі, що стало стартовою точкою хвилі хейту. Це коротке відео про нібито продаж електроенергії в Румунію, яке перекочувало у фейсбук із тіктоку кількома днями раніше.

Обкладинка ролика про продаж електроенергії. Переглянути його можна тут.

Назва відео “Нас нагло нарахують!” натякає на кривий переклад на українську. На ньому енергійна україномовна жінка каже: “Вас тоже задовбало відключення електроенергії? Дивіться, що я найшла!”. І демонструє сторінку Newtransparency.entsoe.eu з колонками, де вписані десятки й сотні мегават, стверджуючи, що це обсяги електроенергії, які Україна продає Румунії.

“Поняли? Отак! А ви сидіть із генераторами!” — ефектно закінчує вона свій ролик. Станом на 3 липня це відео набрало 22 тисячі переглядів (+2 тисячі за останню добу) і 29 тисяч репостів (+3 тисячі за останню добу), його поширив користувач Михайло Павлик.

На перший погляд, це профіль реальної людини — огрядного чоловіка-далекобійника з Дрогобича, який працює в компанії WestUkrTrans. Але останнє з кількох особистих фото датується 2021 роком. Із серпня 2023-го його стрічка перетворилася на суцільні рілзи з тіктоку, деякі мають кілька тисяч поширень і десятки коментарів. Більшість із сотень відео і коментарів (а роликів щодня від одного до десяти) маніпулятивні, як проукраїнського, так і проросійського спрямування, які поєднуються темою суцільної “зради” в Україні. Усі дані про користувача приховані, він має 6,7 тисячі друзів (їхня кількість зростає зі швидкістю приблизно +100 друзів за добу).

Транзитні перетоки

Очільник Укренерго Володимир Кудрицький в інтерв’ю “Громадському” спростував тезу про продаж електроенергії. Він пояснив, що фізичні транзитні перетоки енергії, що відображені на сайті ENTSO-E, — це лише транзитні перетоки, а не експорт.

Наприклад, Румунія може транспортувати електроенергію через Україну до Угорщини через слабкі зв’язки у своїй енергосистемі. Кудрицький також порадив подивитися вкладку Scheduled Commercial Exchanges на тому самому сайті ENTSO-E, де відображені торгові операції, щоб переконатися, що експорт нульовий.

Власне, у назві сторінки на скриншоті, який поширив як доказ продажу електроенергії за кордон користувач “Человекъ живой”, і вказано, що йдеться саме про фізичний перетік.

І цього разу профіль нарешті не анонімний! Є фото людини в різних ракурсах.

Користувач “Человекъ живой” на тлі будівлі Держпрому в Харкові. Фото з його фейсбук-сторінки

Це харків’янин, який, судячи з попередніх дописів, роками підтримує російську пропаганду (ще від Майдану і тези про “печеньки Нуланд”). Автор зазначає, що живе в Харкові й працює рекрутером у російській кадровій агенції з московською адресою.
Картинку з переписаним віршем Шевченка, оприлюднену на патріотичній сторінці, він також у себе поширив.

Ланцюжок тез

Помітно, як у коментарях до теми продажу електроенергії за кордон прокладається логічний ланцюжок до всіх російських пропагандистських тез, які просуваються в Україні роками: “нас давно продали”, “нас усіх здали”, “влада нас знищує”, “українці нікому не потрібні” тощо.

І ось уже через десяток коментів вигулькує інший малюнок — класика російської пропаганди (з анонімного профілю), яка звинувачує Захід, євреїв і ЛГБТ в усіх стражданнях українського народу.

Наведемо кілька ознак, які свідчать про російське походження малюнка-мему.

Перше і найсмішніше. Це російські лапті, у які взуті козаки.

Друге. Тут алюзія на російську картину “Бурлаки на Волзі”, яка відома в Росії як ілюстрація тяжкої долі простого народу.

Третє. Вартий уваги прапор Ізраїлю. Єврейська тематика — улюблена фішка російської пропаганди, розрахованої на українців. Вона має кілька цікавих розгалужень, але це тема окремої статті.

Четверте. Коли придивитися уважно до картинки, то бачимо там не просто корабель, а підводний човен на дерев’яному каркасі. Це алюзія на популярний в Росії мем “Подводная лодка в степях Украины”, який вживається для підкреслення абсурдності ситуації.

Окрім анонімних профілів такі дописи активно поширюють і коментують фейсбук-користувачі, що здаються реальними: мають на своїх фото багато давніх фото з дітьми-внуками, квітами, передруковують рецепти, господарські поради тощо.

Вище ще один малюнок, який поширювали (хоча й в іншій групі) у коментарях про знеструмлення нібито через продаж електроенергії за кордон.

Він також цілеспрямовано дискредитує українську владу, протиставляючи її “українцеві”, простому народові. Причому виділено окремі актуальні об’єкти для хейту: ТЦК, поліцію, суди. Усе це владні структури, які підштовхують до висновків: головний ворог українців — українська держава, а не Росія.

Зазначимо, що на відміну від Росії в Україні поліцейське свавілля останніми роками трапляється вкрай рідко, а суд, попри всі мінуси і затягування, може стати на бік звичайного громадянина.

Наприклад, у цій справі суд зобов’язав ТЦК прийняти документи, які надають право на відстрочку, поштою. Інша річ, що суди працюють повільно і не всі готові до них звертатися. Але в цій статі ми говоримо не про наші проблеми, а про те, як російська ІПСО намагається викривити українську реальність в очах українців, підштовхуючи їх до висновків, що Україна — “недодержава”, яка не заслуговує на незалежність.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом