Популярний шведський журнал випустив номер, присвячений українській літературі та мистецтву
Популярний шведський журнал випустив номер, присвячений українській літературі та мистецтву

Популярний шведський журнал випустив номер, присвячений українській літературі та мистецтву

Шведський журнал 20TAL, що публікує матеріали про мистецтво, повністю присвятив черговий номер висвітленню української літератури, культури та мистецтва.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті видання.

Черговий номер популярного шведського журналу вийшов під гаслом «Україна дивиться вперед». На його 160 сторінках опубліковано переклади шведською мовою творів відомих українських поетів і прозаїків минулого та сучасного.

Як зазначається, робота над випуском журналу тривала понад два роки. Тут опубліковано твори таких письменників: Василь Стус, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Андрій Любка, Катерина Гордієнко, Софія Андрухович, Тарас Прохасько, Олена Янссон, Катерина Калитко, Ірина Цілик, Артем Чех та інші.

У журналі також вийшли твори поетів, яких вбила Росія з початку повномасштабного вторгнення: письменниці Вікторії Амеліної та поета Дениса Кривцова.

У своєму есеї «Наднова» всесвітньо відома літературознавиця Олена Галета подає ґрунтовний огляд історії української літератури від 18 ст. до сучасних письменників. Вступне слово до творчості великого українського поета-дисидента Василя Стуса написала знаменита письменниця, літературознавиця та публіцистка Оксана Забужко. Мистецтвознавиця Дарія Лисенко у своєму нарисі розповідає про плакатне мистецтво Нікіти Тітова, яке під час війни стало об’єднавчою силою для народу України.

У коментарі Укрінформу головна редакторка 20TAL Мадлен Грів наголосила, що мистецький журнал ще з початку 2000-х рр. має тісні відносини з українською літературою.

«Ми організовували письменницькі зустрічі, майстер-класи, запрошували українських митців на міжнародні поетичні фестивалі у Стокгольмі. Десять років тому ми видали перший номер про українську літературу. У ньому друкувалися 25 авторів (поетів та прозаїків) з України. Тоді про вашу країну було відомо зовсім мало. Нині, за десять років, інтерес до української літератури значно виріс. Швеція хоче знати більше про Україну, про її культуру, літературу та мистецтво. Ми показуємо, що українці знаходять маленькі радощі у повсякденному житті навіть за найжахливіших обставин. Ми, усе наше суспільство, підтримує Україну, солідарні з вами у вашій боротьбі за волю й незалежність», – підкреслила Грів.

З 1980 року журнал 20TAL є одним із провідних видань Швеції, де публікуються матеріали про літературу та мистецтво. Авторами є як дебютанти, так і відомі автори Швеції та інших країн. Головною метою 20TAL є сприяння державній освіті. Основна увага приділяється відродженню літератури в гармонії з наукою та іншими видами мистецтва.

Источник материала
Поделиться сюжетом