Президент Фінляндії знає, хто може завершити війну одним дзвінком
Президент Фінляндії знає, хто може завершити війну одним дзвінком

Президент Фінляндії знає, хто може завершити війну одним дзвінком

Президент Фінляндії знає, хто може завершити війну одним дзвінком

Він вважає, що це президент Китаю.

Росія зараз дуже залежить від Китаю. І один телефонний дзвінок президента Сі Цзіньпіна може завершити війну,  вважає президент Фінляндії Александр Стубб.

«Якби він сказав: “Час починати мирні переговори”, Росія була б змушена це зробити. У них не було б іншого вибору», — сказав Стубб у інтерв’ю виданню  Bloomberg.

Стубб переконаний,  що Китай виграє від припинення агресивної та загарбницької війни Путіна в Україні. Крім того, захист міжнародних правил, які пов’язані з територіальною цілісністю та суверенітетом,  продемонстрував би лідерство Китаю.

Коментарі Стубба відображають зростаюче розчарування серед союзників України щодо підтримки Китаєм воєнних зусиль Росії. Вони звинувачують Пекін у тому, що він надає Кремлю технології та запчастини для зброї, а також допомагає Москві обійти торгові обмеження.

Сі намагається зобразити Китай як нейтрального гравця в дискусіях про війну, а його уряд критикував Росію за атаки на цивільне населення та загрози застосування ядерної зброї. Водночас, Китай принципово виступає проти міжнародних санкцій, заявляючи, що поважає лише покарання, які підтримує ООН, і звинуватив США та їхніх союзників у розпалюванні війни шляхом надання зброї Україні.

Згідно зі статистикою, зібраною Bloomberg, минулого року на Китай припадало близько 28% загальної торгівлі Росії проти 19% у 2021 році. Натомість частка Європейського Союзу в торгівлі з Росією скоротилася до 17% з 36% за той самий період.

16 травня Сі зустрів президента Росії Володимира Путіна в Пекіні та закликав до міжнародної конференції за участю як Росії, так і України для вирішення того, що він назвав «питанням України».

«Китай готовий і надалі відігравати конструктивну роль у цьому відношенні», – сказав Сі.

Очікується, що Сі Цзіньпін і Путін проведуть переговори в Казахстані, де вони беруть участь у саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС), який розпочнеться в середу у Астані.

Коментуючи пропозицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – найбільш дружнього до Росії лідера Європейського Союзу, який попросив президента України Володимира Зеленського розпочати переговори з Росією та досягти швидкого припинення вогню, фінський президент наголосив, що ця пропозиція не є доречною.

«Зараз не може бути й мови про те, щоб наполягати на припиненні вогню, потрібні справжні мирні переговори. Єдине, що розуміє Росія — це сила. І тому чим більше ми зараз зможемо допомогти Україні, тим швидше ми закінчимо війну», — сказав Стубб.

Стубб також закликав Європу посилити підтримку України, а також нарощувати власний оборонний потенціал як  у традиційній армії, так і для протидії гібридної війни Росії. Ця підтримка, на думку Стубба, має бути не лише економічною,  але й політичною, зокрема у вигляді прокладання шляху до членства Києва як в ЄС, так і в Організації Північноатлантичного договору.

Минулого тижня президент Фінляндії затвердив новий пакет військової допомоги Україні на 2,2 млрд євро.

Источник материала
Поделиться сюжетом