Таємниця народження людини. Учені вперше в історії зняли, як формується ембріон
Таємниця народження людини. Учені вперше в історії зняли, як формується ембріон

Таємниця народження людини. Учені вперше в історії зняли, як формується ембріон

Дослідники зняли перше у своєму роді відео формування ембріона, очікується, що воно допоможе розкрити медичні таємниці.

Наука і технології розвиваються постійно і з кожним днем вченим вдається розкрити все більше таємниць біології, але цього разу вони пішли значно далі. Вперше в історії вченим вдалося зафільмувати формування ембріона на ранній стадії. Очікується, що це допоможе розгадати "таємницю" того, як у людини виникають вроджені дефекти, пише Daily Mail.

Під час дослідження австралійські вчені спостерігали за тим, як клітини перепелиного ембріона повзають по його опорній структурі, заснованій на білку. У процесі цього руху вони організовувалися в найбільш ранню форму серця і першу фазу хребта і мозку, відому як "трубка".

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Автори дослідження зазначають, що у своїй роботі вони залучили інноваційну техніку з використанням флуоресцентного білка, що дало змогу підсвітити клітини всередині крихітного ембріона, тоді як команда фіксувала перші моменти його формування.

Кадри раннього формування хребта і мозку ембріона
Фото: Journal of Cell Biology

Зазначимо, що у своїй роботі вчені використовували ембріон перепела через його схожість з ембріоном людини на найбільш ранніх стадіях. Автори дослідження зазначають, що планують вивчити формування ембріона на ранніх стадіях, щоб виявити, які ранні помилки ембріональних клітин можуть призвести до вроджених дефектів. Передбачається, що в майбутньому це дасть змогу вдосконалити методи лікування у людей.

За словами співавторки дослідження, докторки Мелані Вайт з Університету Квінсленду, близько 3% людей народжуються з вродженими дефектами, найчастіше це вада серця і дефекти нервової трубки. На жаль, єдиними доступними методами лікування на сьогодні є хірургічні операції, які проводять лише через кілька днів після народження. У гірших випадках може знадобитися трансплантація.

Пізніші фотографії раннього формування хребта і мозку ембріона
Фото: Journal of Cell Biology

Під час дослідження команда створила генетично модифікований перепелиний ембріон, який одночасно виробляє флуоресцентний білок, що відбиває, відомий як Lifeact. Відомо, що гени цього білка були імплантовані живому ембріону перепела за допомогою прямої ін'єкції в його первинні зародкові клітини, що циркулюють у крові.

За словами докторки Вайт, ембріони птахів, таких як перепел, є "чудовою моделлю людського розвитку". Річ у тім, що формування більшості основних органів, зокрема серця і нервової трубки, яка згодом формує головний і спинний мозок, надзвичайно схожі в ембріонів птахів і людей. Перепелині ембріони також легше реєструвати живими в міру їхнього зростання, оскільки через тонку шкаралупу яйця медичним технологіям легше проникнути та залишити її недоторканою.

Уперше вчені записали в реальному часі відеозапис ембріона на ранній стадії, що формує "нервову трубку", яка виросте і стане головним і спинним мозком
Фото: Journal of Cell Biology

У випадку ж з людьми, вченим складно простежити ці ранні стадії розвитку ембріона, оскільки вони відбуваються вже після того, як ембріони імплантують в утробу матері. Водночас ембріони перепелів формуються в яйцях, а тому вони більш доступні для візуалізації.

Використовуючи флуоресцентні білки, вчені змогли підсвітити ранній білковий каркас ембріона, званий "активним цитоскелетом". Саме він надає клітинам форму, за яку можна чіплятися, що допомагає їм рухатися.

У результаті команді вдалося зафіксувати утворення окремих на окремих клітинах гіллястих виступів, які допомагають клітинам повзти по білкових опорах цитоскелета в потрібне місце. Також ученим вдалося задокументували стовбурові клітини серця глибоко всередині ембріона, коли вони зайняли позицію на цьому цитоскелеті для створення раннього серця. Зазначимо, що це перший раз, коли вченим вдалося зробити щось подібне.

Дослідники зазначають, що їм не вистачало динамічної інформації про те, як ембріон координує рух, розташування і долю своїх клітин під час переходу від однієї стадії до іншої. Тепер, за допомогою інноваційного методу їм вдалося її отримати.

Раніше Фокус писав про те, що вперше в історії створено синтетичні ембріони людини.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом