8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Добили впритул: на телебаченні РФ показали кадри загибелі росіян, видавши їх за бійців ЗСУ
Добили впритул: на телебаченні РФ показали кадри загибелі росіян, видавши їх за бійців ЗСУ

Добили впритул: на телебаченні РФ показали кадри загибелі росіян, видавши їх за бійців ЗСУ

Російські глядачі на власні очі побачили поведінку солдатів ЗС РФ, які добивають власних поранених, розповів український журналіст Денис Казанський. При цьому росЗМІ запевняють населення, що "стріляють у спину" начебто українці.

На відео, яке російські пропагандисти вкрали з українського Telegram-каналу, видно смертельний інцидент, який стався між двома солдатами ЗС РФ. Під час інциденту росіянин спершу отримав поранення від дрона ЗСУ, а потім отримав постріл, яким його добив "побратим". У прямому ефірі телеканалу "Россия 24" показали сюжет, у якому заявили, що герої відео — начебто українці. Про поведінку росЗМІ розповів український журналіст Денис Казанський.

Казанцев опублікував фрагмент прямої трансляції російського телеканалу з фейковим репортажем. У кадрі з'являються двоє пропагандистів — Олексій Казаков та Анастасія Іванова. Вони заявляють, що населення РФ зараз побачить, як українське командування начебто виховує катів з солдатів. Їх начебто доводять до такого стану, що вони "стріляють у спину". При цьому український журналіст та OSINT-аналітики раніше дослідили запис: впевнені, що головні герої — росіяни, і навіть знають, де саме це відбулось.

Росіяни показали відео з неназваної місцевості в Україні. Видно, як дорогою ідуть троє чоловіків у військовій формі. У якийсь момент посеред дороги вибухає граната, скинута з дрона ЗСУ. Чоловік, який ішов посередині, отримує поранення, падає і починає махати руками. Після цього його "товариш" підходить і стріляє в голову. Фокус не публікує відео з етичних міркувань.

Фейки РФ - фрагмент відео "Россия 24", на якому росіян видають за українців
Фото: Скриншот

Казанський пояснив, що насправді на відео — ситуація, яка сталась у червні з російськими солдатами. 22 червня повідомлення про інцидент з'явилось у прокремлівському пабліку. Автор допису, росіянин, пояснив, що головні фігуранти — військові ЗС РФ. Також вказуються координати — це місцевість біля села Роботине у Запорізькій області (47.45879, 35.85104).

Антиурядове російське видання Meduza зібрало докази, що ідеться саме про солдатів РФ. Зокрема, координати дійства підтвердили OSINT-розслідувач Def Mon та головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов. Крім того, журналісти провели власне розслідування і навели ще один доказ: форма на військових — у кольорах саме російської, а не української армії. На подію також відреагували у російські військкори, ідеться у статті. Вони погоджуються, що на відео — люди у російській військовій формі, але впевнені, що це фейк України.

Зазначимо, Центр протидії дезінформації поки що не коментував фейковий репортаж, який росіяни бачили у прямому ефірі. Натомість аналітики дослідили фейк про Першу Леді, яку росіяни звинуватили у купівлі дорогоцінного авто. З'ясувалось, що за такою "інформацією" стоїть сайт, якому всього дев'ять днів, а відеосвідчення сфабриковані за допомогою технології deepfake.

Нагадуємо, 4 липня Фокус розповів про результати розслідування про Службу зовнішньої розвідки РФ, яка намагалась налякати європейців та посварити українців.

Теги по теме
пропаганда
Источник материала
Поделиться сюжетом