8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Києві відкрили виставку повернених із Нідерландів скарбів Криму
У Києві відкрили виставку повернених із Нідерландів скарбів Криму

У Києві відкрили виставку повернених із Нідерландів скарбів Криму

Виставка діятиме у Скарбниці Національного музею історії України до звільнення півострова.

У Києві відкрилася виставка «Скарби Криму. Повернення» з кримськими артефактами, які після майже 10 років судів повернули в Україну. Про це повідомила пресслужба Міністерства закордонних справ.

Повідомляється, що виставка працюватиме у Скарбниці Національного музею історії України до звільнення Криму – тоді артефакти перевезуть на півострів.

У МЗС нагадали, що 565 експонатів із чотирьох музеїв Криму — Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди, Керченського державного історико-культурного заповідника та Херсонесу Таврійського — перебували з експозицією в Амстердамі, в той час, як Росія продовжувала намагатися забрати експонати собі.

Завдяки спільній роботі юристів, музейників та, зокрема, українських дипломатів, вдалося повернути колекцію в Україну.

«Це історичне повернення стало результатом командної роботи багатьох органів влади, у тому числі українських дипломатів. Тільки так командно і маємо перемагати», — сказав міністр Дмитро Кулеба.

Йдеться про 565 предметів, зокрема античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років. Це предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму: Національного заповідника «Херсонес Таврійський» (Севастополь), Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Керченського історико-археологічного заповідника.

З лютого по серпень 2014 року виставка цих експонатів тривала в Музеї Алларда Пірсона «Крим: золото й таємниці Чорного моря». Після окупації Криму Росією в лютому 2014 року почалася юридична війна за експонати.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі ухвалив рішення передати кримські скарби державі Україна відповідно до закону «Про спадщину». Музеї Криму, які перебувають під контролем окупанта, подавали касаційну скаргу, але 9 червня 2023 року Верховний Суд Нідерландів відхилив її.

Крім того, за рішенням Верховного Суду Нідерландів, Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона 111 689 євро з нарахуванням відсотків за весь час зберігання колекцій кримських музеїв. Втім, 22 листопада виконувач обов’язків міністра культури Ростислав Карандєєв повідомив, що нідерландська сторона ухвалила рішення не стягувати витрати за зберігання протягом 9 років музейних експонатів.

Фото: МЗС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Киев Крым
Источник материала
Поделиться сюжетом