8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Закон про страховий стаж українців за кордоном: що він передбачає
Закон про страховий стаж українців за кордоном: що він передбачає

Закон про страховий стаж українців за кордоном: що він передбачає

Що передбачає законопроєкт

Лубінець підкреслив, що питання практичної реалізації норм цього закону та дотримання прав громадян на належне пенсійне забезпечення перебувають під контролем Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Закон врегульовує, зокрема, питання:

  • Обчислення розміру пенсії пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали як в Україні, так і за її межами;
  • Зарахування стажу, набутого за період роботи в державах, що входили до складу колишнього СРСР;
  • Порядок виплати пенсії особам, які тимчасово проживають за межами України, а також тим, хто проживає на тимчасово окупованих територіях України або під час тимчасової окупації виїхав на підконтрольну Україні територію.

Як це має бути на практиці

Міністерство соціальної політики пояснило, що ухвалений законопроєкт вирішує низку проблем у сфері пенсійного забезпечення. Зокрема, спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Вимогу щодо отримання інформації від Пенсійного фонду Росії скасовано.

Тобто людина, після повернення з-за кордону, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно буде надати Пенсійному Фонду документ, що підтверджує роботу за межами України.

Теги по теме
Деньги
Источник материала
Поделиться сюжетом