Faktograf та IPI запустили онлайн посібник, який допоможе журналістам боротися з наклепницькими кампаніями
Faktograf та IPI запустили онлайн посібник, який допоможе журналістам боротися з наклепницькими кампаніями

Faktograf та IPI запустили онлайн посібник, який допоможе журналістам боротися з наклепницькими кампаніями

Посібник має на меті допомогти журналістам і фактчекерам зберегти цілісність їхньої роботи

Хорватський сайт перевірки фактів Faktograf та IPI випустили онлайн-посібник, щоб дати журналістам, фактчекерам та дослідникам зручну основу для розслідування дезінформації та наклепницьких кампаній, спрямованих проти працівників ЗМІ, які перебувають на передовій викриття дезінформації. Про це йдеться у повідомленні на сайті IPI.

«Посібник із розшифровки дезінформації» пропонує покроковий підхід до визначення тактики, методів і процедур, що стоять за дезінформаційними кампаніями, які все частіше використовуються, щоб підірвати довіру громадськості до новин, заснованих на фактах. Посібник має на меті допомогти журналістам і фактчекерам зберегти цілісність їхньої роботи.

«Незважаючи на появу нових технологій, дезінформація, яку використовують недобросовісні гравці, все ще спирається на загальні тактики та наративи. Ці рекомендації спрямовані на підтримку журналістів у пошуку найкращих способів проведення розслідувань», - зазначила Таяна Броз, програмний менеджер хорватського фактчекінгового сайту Faktograf.

Хав'єр Луке, керівник відділу цифрових комунікацій в МІП, сказав: «Ці рекомендації не є універсальними, оскільки дезінформація продовжує розвиватися завдяки новим технологіям. Однак цей посібник є відправною точкою для визначення основних компонентів дезінформаційних кампаній, спрямованих проти журналістів та довіри до них».

«Посібник із розшифровки дезінформації» є безкоштовним для доступу в Інтернеті. Він регулярно оновлюватиметься для включення нових досліджень і технологічних досягнень.

Читайте також: 

  • «Телебачення Торонто» знайшло авторів дипфейків, які дискредитують Збройні сили України
  • Безпекова угода України та Польщі передбачає спільний опір інформаційним загрозам та боротьбу з пропагандою
  • Російський офіцер через фейсбук запускає ІПСО у Франції, — InformNapalm

Фото: IPI 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader