Джонсон оприлюднив "мирний план" для України, який може використати Трамп
Джонсон оприлюднив "мирний план" для України, який може використати Трамп

Джонсон оприлюднив "мирний план" для України, який може використати Трамп

Джонсон у колонці написав, що Дональд Трамп розуміє реальність. Зустріч політиків відбулась 16 липня 2024 року.

Що каже Джонсон про план Трампа

Я вірю, що Трамп може покласти край – на правильних умовах для України та Заходу. Я підкреслюю, що я не можу бути впевненим, що саме він робив би, якби був обраний. Але це те, що він міг зробити,
– заявив Джонсон.

Британський політик написав про двоетапний підхід завершення війни в Україні.

Що може передбачати план Трампа

Так, перший крок – зміцнити руку Заходу і зміцнити Україну. Адже Трамп міг би зробити те, що дня нього властиво – зупинити бюрократичну тяганину та зволікання й дати українцям необхідні дозволи. Коли Київ відкине Путіна – запропонувати угоду.

"Путіну доведеться відступити принаймні до кордонів, що передували вторгненню у 2022 році, а щоб уникнути майбутніх конфліктів і невизначеності, решта України повинна бути визнана вільною країною, здатною обирати свою долю в ЄС і НАТО, і абсолютно бажаною для якнайшвидшого приєднання", – заявив Борис Джонсон.

Він пояснив також, що після завершення війни немає жодної причини, чому б українським військам не замінити частину з 70 000 американських військових, які все ще перебувають в Європі. Адже Україна вже має понад мільйон людей зі зброєю, вже добре звикли працювати з технікою НАТО і є найефективнішою антиросійською силою у світі.

Це дало б змогу Трампу заощадити гроші, повернути американські сили додому та змусити європейців зробити більше для власного захисту: одна з його ключових цілей,
– зауважив Джонсон.

Він також переконаний, що Путін зможе сказати, що "спеціальна військова операція" – тобто вторгнення Росії в Україну – була успішною, і що він "денацифікував" Україну. Для російськомовних можуть бути передбачені особливі заходи захисту.

Також Джонсон переконаний, що:

  • з Трампом у Білому домі існує реальна перспектива певного глобального зближення з Росією, а з Путіним – повернення до часів, коли Росія була поважним партнером G8 і навіть НАТО;
  • є лише один спосіб досягти такого результату – через силу. Вашингтон під керівництвом Трампа повинен буде показати, що міжнародні кордони повинні поважатися, і що радянську імперію не можна відновити силою.

Борис Джонсон переконаний, що це означає підтримку українців до кінця. За його словами, якби Трамп був у Білому домі, то він не думає, що Путін був би настільки безрозсудним і злочинним, щоб напасти на Україну.

Також колишній очільник британського уряду переконаний, що після повернення до влади у Трампа з'явиться величезний шанс – не просто виправити спадщину свого попередника, але й повести світ вперед.

Дональд Трамп усвідомлює ризик: поразка України може мати величезні довгострокові наслідки для Америки та світу,
– зауважив Джонсон.

Проте перемога Києва може прокласти шлях до нових і набагато кращих відносин з Росією. Політик додав, що "це була б велика перемога для США та всього світу".

До речі, Володимир Зеленський та Дональд Трамп провели телефонну розмову. В Офісі президента заявили, що політики хочуть зустрітись.

Теги по теме
Дональд Трамп
Источник материала
loader
loader