На Прикарпатті створюють одяг середньовічного Галича із відновленими прикрасами
На Прикарпатті створюють одяг середньовічного Галича із відновленими прикрасами

На Прикарпатті створюють одяг середньовічного Галича із відновленими прикрасами

На Прикарпатті науковці Національного заповідника «Давній Галич» разом із реконструкторами в межах проєкту «Вбрані в історію: середньовічний одяг княжого Галича» створюють шість костюмів «золотої доби» - галицької знаті, воїна, писаря, ремісника і селянки.

Про це кореспондентці Укрінформу розповів координатор проєкту, учений секретар Національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Андрій Стасюк.

Фото: report.if.ua
Фото: report.if.ua

«За підтримки Українського культурного фонду ми реалізуємо проєкт «Вбрані в історію: середньовічний одяг княжого Галича». Головна мета - створення шести костюмів мешканців давнього Галича. Тобто, ми плануємо колаборацію із реконструкторами, щоб відтворити 6 костюмів - чоловічої і жіночої знаті, воїна-дружинника, яких набиралиі з місцевого населення, писаря, особи духовного стану, яка вела канцелярію і навчала дітей, костюм ремісника, у нас це буде швець, який виготовляв середньовічне взуття, і жінки-селянки. Селяни - це було найчисленніше населення давнього Галича, про яких історичні джерела говорять найменше, але їх праця була найбільш потрібною, бо це були хлібороби. Ми відтворюємо «золоту добу» Галича, а це 12-13 століття. Проєкт лише починається. Ми у процесі створення костюмів», - зазначив Стасюк.

За його словами, костюми будуть створені із сучасних матеріалів і їх покажуть на манекенах.

«Родзинкою нашого проєкту є те, що будуть відтворюватись історичні і археологічні артефакти 12-13 століття, які знайдені на території Галича і зберігаються в колекціях нашого та інших музеях», - додав науковець.

Він розповів, що для костюму боярина планують виготовити точну копію змійовика, який полюбляли носити «кращі мужі галицькі».

«Це - своєрідний християнський амулет, бо з одного боку на ньому зображений Архістратиг Михаїл, а з іншого – міфічна істота, сирена… Такі змійовики були знайдені в околиці сіл Залуква та Вікторів і вони є частиною експозиції нашого музею. Спробуємо відновити хрести-енколпіони, які теж знаходили у Галичі. А ще за науковими джерелами - кольчуги, мечі та інше озброєння воїна-піхотинця», - розповів Стасюк.

Окрім того, науковці спробують відтворити жіноче чільце (головний убір, прикраса), знайдене під час розкопок у 1937 році. Припускають, що знахідка належала доньці одного з Галицьких князів або вельможі.

Стасюк зауважив, що колекція цих костюмів стане частиною експозиції Музею історії Давнього Галича. Водночас, її планують зробити мандрівною, щоб показати в багатьох містах України.

«Експозиція костюмів буде взаємодіяти з відвідувачами біля кожного персонажу. Якщо це буде знатна жінка давнього Галича, то біля неї буде стояти скриня з прикрасами, які зможе до себе приміряти кожна відвідувачка нашої експозиції і побачити, як вона могла виглядати у ті часи. Так само чоловіки зможуть приміряти до себе облаштунки воїна», - запевняє науковець.

Презентувати костюми середньовіччя планують у вересні під час наукової конференції, присвяченої 30-річчю створення Національного заповідника «Давній Галич». Утім, елементи цього одягу вже можна буде побачити на фестивалі реконструкторів у Галичі, який планують провести наприкінці серпня.

Як повідомляло агентство, археологи потрапили у в’їзну вежу Галицького замку, яка 300 років перебувала під завалами.

Фото: davniyhalych.com.ua

Источник материала
loader
loader