ШІ навчили точніше людей визначати хворобу Альцгеймера
ШІ навчили точніше людей визначати хворобу Альцгеймера

ШІ навчили точніше людей визначати хворобу Альцгеймера

Інструмент штучного інтелекту (ШІ) навчили пророкувати розвиток хвороби Альцгеймера чи не з більшою точністю, ніж клінічні тести. Дослідження проводили силами спеціалістів Кембриджського університету (Велика Британія), пише Science Alert.

Вчені використали підхід машинного навчання для тренування алгоритмів ШІ на тестах когнітивних здібностей та скануванні мозку 410 осіб — для пошуку закономірностей, які зіставляють пізнання з рівнями сірої речовини, що допомагає мозку обробляти інформацію.

«Ми створили інструмент, який, незважаючи на використання даних лише когнітивних тестів та МРТ-сканування, набагато чутливіший у порівнянні з поточними підходами до прогнозування того, чи людина перейде від легких симптомів до хвороби Альцгеймера. І якщо так, чи прогрес буде швидким чи повільним»,  — уточнюють дослідники в матеріалі.

Коли ШІ протестували на 1486 пацієнтах (без урахування навчальних даних), він зміг правильно ідентифікувати пацієнтів, у яких протягом трьох років розвинеться хвороба Альцгеймера, приблизно у 82% випадків. Тих людей, у кого схильностей до розвитку хвороби немає, 81%.

Це приблизно втричі краще, ніж поточні клінічні оцінки, і може суттєво вплинути на діагностику хвороби Альцгеймера. Штучний інтелект також зміг визначити, наскільки швидко у багатьох випадках прогресуватиме деменція»,  — пишуть у тексті. 

Источник материала
loader
loader