Вперше в ЄС вітрова та сонячна енергія обігнали енергію з викопних видів палива
Вперше в ЄС вітрова та сонячна енергія обігнали енергію з викопних видів палива

Вперше в ЄС вітрова та сонячна енергія обігнали енергію з викопних видів палива

За перше півріччя 2024 року вітер і сонце в Євросоюзі виробили більше електроенергії, ніж викопне паливо. Частка цих двох видів “зеленої” енергії в енергобалансі зросла до 30%, при цьому частка енергії, отриманої з використанням викопного палива, склала 27%. Такі результати нового аналізу, проведеного аналітичним центром Ember.

У ньому зазначається, що решта 43% енергетичної генерації блоку припадає на гідроенергетику, атомну енергетику та інші джерела. Вітрова та сонячна енергетика вже випередили викопні види палива в 13 країнах-членах ЄС (це майже половина усіх держав блоку): Австрії, Бельгії, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччині, Угорщині, Литві, Люксембурзі, Португалії, Іспанії, Нідерландах та Швеції. Разом ці країни забезпечують 70% загального попиту на електроенергію в ЄС, а решта 30% розподілені між 14 державами.

Тільки 5 років тому лише 4 країни з 27 виробляли більше електроенергії з вітру та сонця, ніж з викопних видів палива. На них припадало лише 20% попиту на електроенергію в блоці.

У Бельгії, Німеччині, Угорщині та Нідерландах у першій половині 2024 року вперше вітро- та геліогенерація виробили більше енергії, аніж викопне паливо.

На 5 країн припадає 75% падіння виробництва викопного палива в ЄС за цей час: Бельгія, Франція, Німеччина, Італія та Іспанія. У Німеччині спостерігалося найбільше падіння через скорочення вугільної генерації більш ніж на 25%.

Інші країни також досягли значних успіхів у відновлюваній енергетиці за останні 6 місяців. У травні більше ніж половина електроенергії в Іспанії вперше в історії була вироблена з енергії вітру та сонця.

Того ж місяця Польща подолала поріг у третину електроенергії, виробленої з використанням ВДЕ. А Угорщина встановила рекорди з виробництва сонячної енергії у квітні, травні та червні цього року.

“Насправді, кількість країн-членів, які вже подолали цей рубіж, є доказом того, що такий перехід можливий у будь-якій точці ЄС, частково завдяки розподіленій природі вітрової та сонячної енергії”, – впевнений аналітик Ember Кріс Росслоу.

Виробництво електроенергії з викопних видів палива з початку року впало на 17%. Цьому не завадило навіть відновлення попиту після кризи цін на газ. Продовження активного розвитку вітрової та сонячної енергетики в ЄС випередило це відновлення.

“Зі зростанням вітрової та сонячної енергетики роль викопних видів палива звужується. Ми є свідками історичних змін в енергетичному секторі, і вони відбуваються дуже швидко”, – говорить Росслоу. Зниження частки викопного палива у першій половині 2024 року посприяло зменшенню викидів в енергетичному секторі ЄС на 31% порівняно з 2022 роком.

Кріс Росслоу впевнений, що якщо країни-члени ЄС зможуть зберегти темпи розвитку вітрової та сонячної енергетики, задані у 2023 році, то свобода від викопних джерел енергії дійсно почне ставати реальністю.

На думку фахівців аналітичного центру Ember, для підтримки темпів такого переходу до електроенергетики необхідна цілеспрямована політика, яка усуватиме бар’єри на шляху інтеграції вітрової та сонячної енергетики, включаючи вдосконалення електромережі по всій Європі.

“Двома ключовими пріоритетами мають стати заходи, спрямовані на скорочення часу підключення нових проєктів до електромережі, а також підвищення доступності систем зберігання енергії та гнучкості попиту, які допоможуть максимально ефективно використовувати вітрову та сонячну енергію в періоди її надлишку”, – пояснює Росслоу.

Подальше спрощення дозвільних процедур також буде дуже важливим для збільшення обсягів вітрової та сонячної енергії. В Ember впевнені, що ЄС також потрібні простіші правила для переоснащення старих вітрових електростанцій, а дозвільні процедури, де це можливо, повинні бути оцифровані.

Аналітики стверджують, що вітрова та сонячна енергетика зараз є найбільш конкурентоспроможними джерелами нової енергії. Провідні європейські країни зуміли створити належні умови для їх процвітання – від забезпечення впевненості інвесторів до зменшення технічних і процедурних бар’єрів та надання фінансових стимулів.

Источник материала
loader
loader