Половина світових запасів літію прихована під найбільшою соляною пустелею Салар де Уюні
Половина світових запасів літію прихована під найбільшою соляною пустелею Салар де Уюні

Половина світових запасів літію прихована під найбільшою соляною пустелею Салар де Уюні

Салар де Уюні, найбільша соляна пустеля у світі, зберігає в собі один із найбільш цінних ресурсів сучасності — літій. За підрахунками експертів, під поверхнею цієї дивовижної геологічної формації розташовано понад 11 мільйонів тонн літію, що становить приблизно половину світових запасів цього елемента.

Найбільша соляна пустеля у світі або ж найбільший солончак на землі — це Салар-де-Уюні. Солончак розташований на території Болівії (Південна Америка) на висоті 3660 метрів і займає площу приблизно 10 400 кв. км. Ця соляна пустеля відома своїми блискучими поверхневими водами і шестикутними соляними кірками. Під цією незвичайною поверхнею ховається, як вважається, половина світових запасів літію. Цей цінний елемент особливо затребуваний зараз у зв’язку з величезним поширенням акумуляторних батарей, для виробництва яких він використовується, пише Live Science.

Солончак Салар-де-Уюні розташований на плато Альтіплано в Андах. Мільйони років тому в цьому регіоні клімат був більш посушливим і спекотним, пояснює Сара Макнайт з Університету Дейтона в штаті Огайо, США.

Fullscreen
Ця соляна пустеля відома своїми блискучими поверхневими водами і шестикутними соляними кірками
Фото: Wikipedia

Згодом екстремальна спека призвела до того, що стародавнє озеро випарувалося і після нього залишилися кірки з осадових порід і солі. Тектонічні процеси і вулканічна активність потім виштовхнули ці кірки на високе плато, де вони перебувають і зараз.

Соляна кірка в Салар-де-Уюні має товщину від 3 до 10 метрів. Цю кірку покриває шар надзвичайно солоної води або розсолу. Але вода також знаходиться на поверхні кірки в деяких місцях через прісноводний підйом, пояснює Макнайт.

Fullscreen
Солончак Салар-де-Уюні.Вид із космосу
Фото: Wikipedia

Навколо солончака знаходяться гори і вулкани, з яких спускається тала вода на цю ділянку ландшафту. Прісна вода проникає під кірку, але негайно відділяється від розсолу через різницю в солоності. Оскільки прісна вода менш щільна, ніж розсіл, вона фактично плаває поверх солоної води.

У результаті процесу під назвою прісноводний підйом, прісна вода створює озера на солончаку. Розмір озер змінюється залежно від сезону і періодів посухи.

Fullscreen
У результаті процесу під назвою прісноводний підйом, прісна вода створює озера на солончаку
Фото: Wikipedia

Причиною того, що в солончаку Салар-де-Уюні містяться величезні поклади літію, є прісна вода, що стікає з навколишніх гір. Через гідротермальну і вулканічну активність в Андах, гори мають багато мінералів, наповнених літієм, який вода забирає і забирає вниз у солончак.

Салар-де-Уюні розташований на території регіону, який називається Літієвий трикутник, що включає частини таких країн, як Болівія, Аргентина і Чилі. Вважається, що в цьому регіоні знаходиться 75% світових запасів літію.

Що стосується солончака Салар-де-Уюні, то вчені вважають, що там ховається приблизно 11,2 млн тонн літію. Деякі вчені вважають, що це 38% світових запасів цінного елемента, а інші, що там зберігається 50%.

Хоча літій у цьому регіоні вже видобувають, але не в дуже великих масштабах, адже поки що немає технологій для його вилучення не надто дорогим способом, каже Макнайт.

Источник материала
loader
loader