7 найкращих українських акторок, які вражають своєю майстерністю
7 найкращих українських акторок, які вражають своєю майстерністю

7 найкращих українських акторок, які вражають своєю майстерністю

Окремі акторки не лише проявляють свою майстерність у кіно, а й активно популяризують українську культуру вже багато років поспіль. Видання Viva! підготувало добірку 7 досвідчених акторок, гра яких варта вашої уваги.

Ада Роговцева

Ада Роговцева - легенда українського кіно. Акторка народилась у Глухові, що на Сумщині. Мріяла стати журналісткою, однак подруги порадили їй вступати до театрального. Тож після завершення Київського театрального інституту імені Карпенка-Карого почала свою акторську карʼєру.

Так, Роговцева стала артисткою Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, де працювала упродовж 35 років. Популярними театральними роботами акторки є роль Гелени у «Варшавській мелодії», Лесі Українки - в «Сподіватися», Паоли - в «Дама без камелій», Анни - у «Візаві».

Масштабною роботою, яка зробила Аду Роговцеву популярною на весь колишній Радянський Союз, стала драма «Салют, Маріє!». Акторка майстерно зіграла свою роль, чим припала до душі аудиторії. Загалом стрічку дивилось 17 мільйонів глядачів.

Також Ада Миколаївна зʼявилася у таких стрічках, як «Коли співають солов'ї», «Лісова пісня», «Прапори на баштах», «Хвилі Чорного моря».

У різні роки була артисткою Київського академічного театру драми та комедії на лівому березі Дніпра, Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та «Сузірʼя». Високий рівень професіоналізму Ади Роговцевої забезпечував аншлаг вистав за її участі.

Сучасними фільмами, де можна побачити гру акторки, є «Обручка з рубіном», «11 дітей з Моршина», «Перші ластівки. Залежні», «Мама. Продовження».

Ада Миколаївна нагороджена орденом  «За заслуги» ІІІ ступеня та орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Має звання Героя України.

Олеся Жураківська

Одна з найпотужніших українських акторок родом із Києва. Оскільки мати працювала у швейному виробництві, то Олеся пішла її стопами. Навчалась у технікумі легкої промисловості, але швидко зрозуміла, що це не її. Тож подалась у театральний виш у Москву. Там певний час працювала в театрі, але зголом зробила вибір у бік сім’ї. Однак стосунки з чоловіком не склались, і жінка повернулася додому.

Відтак, Олеся активно почала будувати карʼєру в Україні. Вона знімалась в різноманітних фільмах і серіалах. Одна з перших стрічок, яка зробила Жураківську впізнаваною, став комедійний мюзикл «За двома зайцями». Там вона зіграла хатню робітницю Люську. Потім Олеся зʼявилась у таких кінороботах, як «Повернення Мухтара-2», «Леся+Рома», «Жінка, не схильна до авантюр», «Коли на південь полетять журавлі», «Свати».

Популярним фільмом за участі акторки є костюмована драма «Кріпосна». Там вона зіграла кухарку поміщиків Червинських - Павлину. Роль доброї та чуйної жінки, яку Жураківська виконала майстерно, оцінив український глядач.

Неможливо не згадати чуттєву мелодраму «Мама», де Жураківська мала головну роль. Там Олеся перевтілилася у просту жінку Ніну, син якої відправився на війну. За певний час вона дізнається, що син потрапив у полон. Щоб там не сталось, але Ніна ставить мету - знайти сина і для цього відправляється на окуповану територію. Гра Жураківської в цій стрічці проймає до мурах.

Олеся Жураківська понад 20 років є акторкою Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. А з 2023 року Олеся стала директоркою і художньою керівницею цього закладу. Вона також має звання Заслуженої артистки України.

Наталя Сумська

Наталя, як і її сестра, народилась в акторській сімʼї, тож вирішила долучитися до українського кіномистецтва. Профільну освіту здобувала в Київському державному інституті театрального мистецтва імені Карпенка-Карого. Після завершення навчання почала працювати в Національному академічному театрі імені Франка.

Сумська є артисткою цього закладу протягом 47 років, тобто, більшу частину життя. Перлинами її театральної творчості є вистави «Кайдашева сімʼя», «Талан», «Енеїда», «Отелло». Також грала для театральної компанії «Бенюк і Хостікоєв».

Упродовж 7 років Наталя вела програму «Ключовий момент» на каналі «Інтер». Там йшлося про життєві історії українців, які б вони хотіла завершити по-іншому. Творці шоу допомагали учасникам в цьому.

Однією з найпотужніших ролей Наталі Сумської в кіно є виконання знахарки Явдохи в історичній драмі «Чорний ворон». У фільмі йдеться про боротьбу українців проти більшовиків, які окупували нашу державу. За цю роль артистка була нагороджена кінопремією «Золота дзиґа».

Також Наталя Сумська є тричі лауреаткою театральної премії «Київська пектораль» та нагороджена Шевченківською премією. Легендарна акторка має звання Народної артистки України. 

Римма Зюбіна

На сьогодні Зюбіна є однією з найпрофесійніших акторок нашої країни. Вона народилася в Ужгороді, де й почала свою карʼєру в місцевому театрі. Згодом перебралася до Києва. Там Римма працювала в багатьох місцях: Театрі юного глядача, Театрі-студії камерної п’єси, «Золоті ворота», Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра, «Сузір’я».

Першою кінороботою акторки став фільм «Про шалене кохання, снайпера та космонавта» 1992 року. Також певний час працювала ведучою дитячої телепрограми «Еники-Беники» на «УТ-1».

Загалом акторка зіграла у майже 100 різноманітних повнометражних і телевізійних фільмах. Найвідоміші стрічки, де зʼявлялась Римма, це «Гвардія 2», «DZIDZIO Контрабас», «Моя улюблена Страшко», «Люся інтерн», «Памфір», «Юрик».

Знаковою для Зюбіної стала стрічка «Гніздо горлиці», в якій вона зіграла головну роль. У фільмі порушують проблему трудової міграції українців. Фільм настільки вразив кінокритиків, що його відзначили 6 нагородами премії «Золота Дзига». А Римма виграла в номінації «Найкраща акторка».

Також Римма Зюбіна співпрацювала з багатьма провідними українськими театрами. Зокрема, з Національним драматичним театром імені Заньковецької та «Воскресіння» у Львові, з «Диким театром», академічним Молодим театром і «Особистості» у Києві, Одеським музично-драматичним театром імені Василька та багатьма іншими.

Ірма Вітовська

Зірка українського кіномистецтва родом із Івано-Франківська. На акторку навчалася у Львівському державному музичному інституті, після чого перебралася до столиці. Почала карʼєру з Молодого театру, де виконувала ролі у виставах «За двома зайцями», «Ревізор», «Трагедія Гамлета, принца данського», «Кайдашева сімʼя», «Русалочка».

Всеукраїнську славу Ірма Вітовська здобула завдяки популярному телевізійному серіалі «Леся+Рома« на ICTV. Також мала ролі в стрічках «Коза Ностра. Мама їде», «Мільйон від Діда Мороза», «Загадай бажання», «Криве дзеркало душі», «Пограбування по-жіночому».

Вітовська стала ініціаторкою, продюсеркою та акторкою проєкту «Оскар і рожева пані» про важливість допомоги дітям зі смертельними хворобами. За нього Ірма стала лауреаткою премії «Благодійна Україна» та отимала Гран-прі театральної премії «Київська Пектораль».

Знаковою роботою для Вітовської стала роль мами головного героя у стрічці «Мої думки тихі». У фільмі йдеться про режисера, який відправляється на Закарпаття, щоб записувати голоси різних тварин. Кіноробота відзначилась майстерною грою акторів, режисерським задумом і поєднанням драми та комедії.

У результаті акторка отримала премію «Золотий Дюк» Одеського міжнародного кінофестивалю як «Найкраща акторська робота», «Кіноколо» та «Золоту дзиґу». Дві останні кінопремії акторка отримувала також за роль 86-річної Прісі у стрічці «Брама».

Окрім того, артистка пробувала свої сили як телеведуча. Зокрема, вела проєкти «Шлюбні ігри, або Номер для молодят« та «Народна зірка» на ICTV. Ірма Вітовська є Заслуженою артисткою України та двічі володаркою премії «Телетріумф». 

Ольга Сумська

Ольга народилася у Львові у сім’ї акторів, тож пішла стопами своїх батьків. Певний час жила з родиною в Запоріжжі, де й вперше з’явилася на сцені у віці 5 років. Після закінчення школи подалась у Київський інститут театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого. Протягом 17 років була артисткою Театру російської драми імені Лесі Українки. Там грала у виставах «Сон літньої ночі», «Дама без камелій», «Запрошення в замок».

Першими роботами Сумської в кіно стали стрічки «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Назар Стодоля», «Тигролови», «Карпатське золото». А от по-справжньому Ольга прославилась, коли виконала роль Роксолани в однойменному серіалі. Акторка настільки майстерно і вдало перевтілилася в свою героїню, що Сумську навіть почали називати «українською Роксоланою».

Певний час Ольга працювала ведучою на телебаченні. Зокрема, упродовж 11 років була обличчям програми «Імперія кіно», а також вела «Ранок з Інтером» та «Місце зустрічі».

Крайні стрічки за участі Ольги Сумської - історична драма «Кріпосна», комедія «Я, ти, він, вона», мелодрама «З мене досить», молодіжна комедія «Любов і блогери». Акторка є лауреаткою Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Наталка Денисенко

Молода українська акторка міцно закріпилась у вітчизняному кінематографі. Наталка родом із Чернігова, і спершу вона мріяла бути телеведучою. Денисенко навчалась у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, опановуючи фах телережисера.

Після закінчення навчання дівчина випустила 2 телевізійні біографічні програми, але згодом вирішила, що акторство цікавить її більше. Денисенко вперше зʼявилась у кіно, знявшись у серіалі «Щоденники Темного». У ньому йдеться про містичні випадки, як люди зіштовхуються з темними силами.

Згодом постала в популярних серіалах «Повернення Мухтара-8», «Лабіринти долі», «Віталька», «Село на мільйон», «Століття Якова».

Значно просунула карʼєру акторки участь в костюмованій драмі «Кріпосна». У серіалі дівчина зіграла акторку театру Ларису Яхонтову, яка стає коханкою заможного чоловіка. Відмінна гра Наталки вразила глядачів, тож вона стала улюбленицею глядачів.

До того ж Наталка Денисенко професійно займається українським дубляжем. Її голосом озвучені персонажі в мультфільмах «Мавка. Лісова пісня», «Барбі», музичній кінодрамі «Найвеличніший шоумен», комедіях «В активному пошуку» та «Стажер».

Антоніна Хижняк

Антоніна народилась в місті Українка, що на Київщині. Дівчина понад усе мріяла повʼязати життя з акторською справою, тож вступила в Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Після завершення вишу почала працювати в академічному театрі ляльок.

Антоніна дебютувала у фільмі «Кохання з закритими очима» у 2019 році, де мала роль другого плану. А от доленосною кінороботою для Хижняк став популярний серіал «Спіймати Кайдаша».

Там вона зіграла гостру на язик Мотрю. Акторка зізнавалась, що ця роль була для неї дуже важливою, тож вона багато молилась і просила в Бога допомоги. Все склалось, і Хижняк вдалося завоювати прихильність глядачів.

З цього моменту вона почала активно зніматися в різних фільмах і серіалах. Зокрема, її гру можна побачити в фільмах «Коза Ностра. Мама їде», «Я — Надія», «Перші дні», «Дон Жуан із Жашкова».

Фото: «1+1», Театр імені Івана Франка, Міжнародний Фонд «Відродження», Abastudio.org, соцмережі акторок, «Кіноріум», Kyiv.ticketsbox.com, телеканал «Україна», Acmodasi, «СТБ»

Источник материала
loader
loader