Підсумки 30.8: Удар по Харкову і відставка ОлещукаСюжет
Підсумки 30.8: Удар по Харкову і відставка ОлещукаСюжет

Підсумки 30.8: Удар по Харкову і відставка ОлещукаСюжет


Росіяни скинули КАБи на Харків, багато жертв; Президент звільнив командувача Повітряних Сил ЗСУ. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Російські агресори завдали ударів керованими авіабомбами по Харкову. Принаймні сім людей загинули. Серед жертв – дівчинка, яку вбили прямо на дитячому майданчику. Поранення отримали 47 людей. Російські воєнні злочинці влучили в п’ять місць у Харкові, зокрема й у центральну частину міста. Також був атакований 12-поверховий будинок. Президент Володимир Зеленський заявив, що це – “удар, якого не було б, якби в наших сил оборони була здатність знищувати російську військову авіацію там, де вона базується”.

Президент Володимир Зеленський 30 серпня звільнив генерал-лейтенанта Миколу Олещука з посади командувача Повітряних Сил Збройних Сил України. У Генштабі повідомили, що тимчасово Повітряні Сили ЗСУ очолить генерал-лейтенант Кривоножко Анатолій Миколайович.

Незадовго до звільнення Микола Олещук зробив заяву щодо катастрофи F-16. За його словами українські військові та фахівці зі США вже ведуть спільну роботу зі з’ясування причин авіакатастрофи з літаком F-16, який пілотував льотчик-винищувач Олексій Месь 26 серпня. “Ми з’ясовуємо причини авіаційної катастрофи. Ніхто нічого не приховував і не приховує! Усе вище керівництво одразу отримало доповідь про катастрофу. Отримали попередній звіт і партнери зі США, які вже беруть участь у розслідуванні причин”, – заявив Олещук.

У Курській області РФ триває наступальна операція української армії. За попередню добу наші війська просунулися на відстань до двох кілометрів, повідомив головком ЗСУ Олександр Сирський на засіданні Ставки верховного головнокомандувача в п’ятницю. За його словами, Загалом під контроль взято п’ять квадратних кілометрів території.

У Києві з початку літа госпіталізували 17 людей з гарячкою Західного Нілу. Троє з них померли. Головним джерелом і резервуаром вірусу в природі є птахи, переважно перелітні, а також певні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю і можуть передати вірус людині чи тварині. В Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних захворювань.

Польща не збиватиме російські безпілотники та ракети над територією України і не буде тренувати на українській території військових. Про це заявив заступник міністра оборони країни Павел Залевський. “Радикальне посилення Заходом протиповітряної оборони України має бути достатнім і не потребує такої підтримки з боку польських ВПС”, – заявив польський чиновник. Він також підкреслив, що “країни НАТО і ЄС не є сторонами війни”.

Євросоюз поставив Україні близько 700 тисяч артилерійських снарядів калібру 155-мм із обіцяного 1 млн. Про це сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель. “Ми зараз на рівні приблизно 700 тисячі снарядів 155-мм калібру. Ми ще не на цільовому показнику, але Захід нарощує можливості”, – заявив він. За словами Борреля, промисловість країн ЄС ще нарощує потужність, тому виробництво боєприпасів продовжує зростати.

Україна з 1 січня 2025 року збирається припинити транзит російської нафти трубопроводом Дружба. В ОП зазначили, що Словаччина, Чехія та Угорщина отримували російську нафту через цей нафтопровід. Але була резолюція Євросоюзу, що вони мають знайти можливості диверсифікації нафти й припинити транзит через Україну російської нафти. Так само це стосується і газу. Москві доводиться продавати нафту і газ з великими знижками на ринках Азії. Але надалі ситуація для Росії ставатиме лише гіршою.

Кандидатка у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс лідирує чи йде поруч із Дональдом Трампом у кожному із семи ключових штатів. Про це свідчать дані опитування, проведеного після Національного з’їзду Демократичної партії. Зазначається, що Гарріс скоротила або нівелювала перевагу Трампа з ключових економічних питань і зарекомендувала себе як ту, яка більше заслуговує на довіру. Зокрема, віцепрезидентка лідирує на 2 відсоткові пункти серед зареєстрованих виборців у семи штатах.

 



Теги по теме
Харьков Президент нефть транзит газа
Источник материала
loader