7 українських акторів театру і кіно та їхні історії успіху
7 українських акторів театру і кіно та їхні історії успіху

7 українських акторів театру і кіно та їхні історії успіху

Талановитих акторів, котрі майстерно грають найскладніших героїв, в нашій країні не бракує. Вони роками здобували прихильність режисерів і народну любов. Видання Viva.ua підготувало добірку топових українських акторів театру та кіно, яких ви повинні знати.

Олексій Вертинський

Цього актора ви могли бачити в десятках українських серіалів і виставах. Його виразна зовнішність, тонке почуття гумору та майстерність у кожній ролі не може залишити байдужим. Вертинський має величезний акторський досвід. Починав грати в театрі драми та музичної комедії у Сумах.

А згодом став артистом Київського Молодого театру й театру «Актора». Насолодитись професійною роботою Олексія можна у виставах «Кролик Гарві», «Потрібні брехуни!», «Дон Жуан».

Побачити Вертинського в різних амплуа можна також у таких популярних кінороботах, як «Свінгери», «DZIDZIO Контрабас», «Поганий хороший коп», «Пекельна хоругва, або Різдво Козацьке», «Сувенір з Одеси».

Також озвучував кілька мультфільмів: «Шрек Третій», «Мадагаскар 3», «Астерікс на Олімпійських іграх». Має звання Народного артиста України. У 2021 році був нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня.

Станіслав Боклан

Станіслав Боклан є одним із найвидатніших артистів нашого часу. Це актор, якому під силу зіграти будь-якого персонажа: як епатажного пенсіонера в комедійному серіалі «Папік», так і сліпого кобзаря в історичній драмі «Поводир». У цьому йому допомагає фактурна зовнішність, відчуття жанру та широка палітра емоцій.

Боклан понад 25 років був артистом Київського Молодого театру. Найкращі його роботи в театрі - «За двома зайцями», «Шинель», «Трагедія Гамлета, принца данського», «Загадкові варіації».

Одна з найуспішніших стрічок за участі Боклана - «Поводир». Події припали на 30-ті роки минулого століття, коли радянська влада проводила Голодомор і репресії українського народу.

Боклан виконав роль бандуриста Івана Кочерги, котрий намагається врятувати від смерті сина вбитого спецслужбами американця. Разом вони прагнуть вижити та зберегти документи, в яких йдеться про цілеспрямований геноцид українців керівництвом СРСР.

Також актор зіграв у таких фільмах і серіалах, як «Кріпосна», «Пульс», «Я, ти, він, вона», «Століття Якова», «Незламна», «Слуга народу». Має звання Народного артиста України та орден «За заслуги» III ступеня.

Катерина Кістень

Катерина більшість свого життя віддала акторській справі. Вона професійно зіграла десятки ролей в театрі та кіно, перевтілюючись у різних героїнь.

Одна з перших великих кіноробіт, де зʼявилась Кістень, був новорічний мюзикл «Кольє для снігової баби». Там вона виконала роль нареченої Насті, котрій не пощастило в житті. За роль коханки в серіалі «Здрастуйте, мамо!» вперше отримала номінацію на авторитетну премію «Телетріумф».

Та справжню славу Кістень здобула завдяки участі в серіалі «Коли ми вдома», де виконала роль сімейного психолога Насті Єрмакової. За це Катерину знову номінували на «Телетріумф», а також нагородили першою премією «Телезірка».

Акторка також отримала великий успіх в театрі. Наприклад, за виконання Анни у виставі «Украдене щастя» отримала премію імені Марії Заньковецької за найкращу жіночу роль. А зігравши Княгиню у виставі «Святої ночі», виграла премію «Київська пектораль».

Знімалась у серіалах «У неділю зранку зілля копала», «Папік», «Моя улюблена Страшко». Кістень також є кавалером Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Віталіна Біблів 

Біблів є однією з найяскравіших представниць комедійного жанру в Україні. Творчий шлях акторки почався з театру «Вільна сцена». А з 2008 року й дотепер Віталіна є артисткою столичного академічного театру «Золоті ворота». Грала у виставах «Слава героям», «Сталкери», «Тату, ти мене любив?».

Вперше Біблів зіграла в кіно у 2004 році у серіалі «Любов сліпа», де мала невелику роль. А от максимально вдало акторка проявила себе в стрічці «Пісня пісень», де зіграла єврейську маму. Стрічка здобула перемогу на Одеському міжнародному кінофестивалі у 2015 році.

Популярний серіал за участі акторки - «Будиночок на щастя», де виконала роль Люби, жінки з сильним характером, але яка здатна проявляти людяність та порядність. Ситком став доволі рейтинговим на українському телебаченні.

Також гру Віталіни Біблів можна побачити у фільмах і серіалах «Люся інтерн», «Встигнути до 30», «Бурштинові копи», «Жіночий лікар», «Папаньки», «Черкаси».

Ахтем Сеїтаблаєв

Сеїтаблаєв є одним із найпопулярніших акторів кримськотатарського походження в Україні. Оксамитовий тембр, харизматична зовнішність, вміння переконливо передавати емоції героїв - те, що його характеризує.

Карʼєра Ахтема почалась з Державного кримськотатарського академічного музично-драматичного театру в Сімферополі. Там він працював не лише актором, але й режисером. Зокрема, ставив вистави «Моя любов Електра»,«Лісова пісня».

Дебют Сеїтаблаєва в кіно відбувся у 2003 році в драмі Олеся Саніна «Мамай», де водночас був залучений як другий режисер. Чоловік потужно заявив про себе стрічкою «Хайтарма», в якій був виконавцем головної ролі та режисером.

Це історична драма про складну долю кримськотатарського народу. Фільм на реальних подіях був нагороджений премією Національної спілки кінематографістів України.

Неможливо не згадати про воєнну драму «Кіборги», яку зняв Сеїтаблаєв. У фільмі йдеться про героїчну оборону українськими військовими Донецького аеропорту.

Також варта увага стрічка «Захар Беркут», в якій Ахтем був режисером разом з американцем Джоном Вінном. Стрічка розповідає про напад монгольської орди на Карпати та мужню боротьбу місцевих з ворогом під проводом Захара Беркута.

Майже 20 років Ахтем є артистом Київського академічного театру драми й комедії на лівому березі Дніпра. Крім того, грав у фільмах «Інший Франко», «Вітер зі сходу», «Додому», «Крила». А крайня потужна робота Сеїтаблаєва як режисера - стрічка «Мирний 21». Там йдеться про те, як луганські прикордонники відважно давали відсіч росіянам.

Ахтем Сеїтаблаєв є Заслуженим артистом Криму. Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня та почесним нагрудним знаком Головнокомандувача Збройних Сил України «Золотий Хрест».

Вʼячеслав Довженко

Вʼячеслав Довженко займається акторською діяльністю вже понад 25 років. Спершу брав участь у виставах «Вільного театру», а згодом перейшов в Київський академічний драматичний театр на Подолі. Він зіграв у постановках «Одруження», «Вестсайдська історія», «Безталанна», «Химера».

Одна з найкращих робіт актора - стрічка «Кіборги», в якій він зіграв військового з позивним «Серпень», котрий керує іншими бійцями. Вʼячеславу вдалося майстерно передати образ відважного та сміливого воїна, який до кінця стоїть на захисті батьківщини.

А от в історичному амплуа Довженка можна побачити у фільмі «Інший Франко». Там він виконав головну роль, сина Івана Франка - Петра. Кіноробота дає змогу познайомитися ближче з цією історичною постаттю, адже він був і пілотом, і засновником авіації в Галицькій армії, і потужним науковцем.

Майстерність перевтілень Довженка можна побачити в таких кінороботах, як «Свінгери», «Дільничний з ДВРЗ», «Будинок «Слово»: Нескінчений роман», «Подорожники». Має звання Заслуженого артиста України.

Ольга Гришина

Акторка ретельно підходить до кожної своєї ролі, тож часом здається, що спостерігаєш за реальною особою, а не героїнею з фільму. У 2007-2011 роках грала у Національному академічному драматичному театрі імені Лесі Українки, який перейменували у 2022 році.

І в цей же рік акторка повернулась у театральний заклад на роботу. Там грала у виставах «Чайка, на ім'я Джонатан», «Механічний апельсин», «Романтики». А за роль Анелі у постановці «Для домашнього вогнища» здобула нагороду «Київська пектораль».

Гришина певний час працювала санітаркою, до того ж її мама була фельдшеркою. І це допомогло їй вдало передати своїх героїнь у фільмі «Критичний стан» та серіалі «Центральна лікарня».

Ольга проявила свою майстерність у мелодрамі «Список бажань». Там вона виконала головну роль - смертельно хворої дівчини, яка нещодавно дізналася про свою недугу. Водночас намагається прожити залишок життя максимально наповнено та яскраво.

Акторка також мала головну роль у кримінальному детективі «Розтин покаже». Там вона перевтілилася у судмедексперта, який допомагає правоохоронцям розслідувати складні справи.

Крім цього, харизматичну та фактурну акторку можна побачити у таких кінороботах: «Проти течії», «Якщо ти мене пробачиш», «Маршрути долі», «На лінії життя».

Фото: Megogo, соцмережі акторів, «СТБ», Молодий театр, скриншоти з фільмів, Національний драматичний театр імені Лесі Українки, «1+1», ICTV

Источник материала
loader
loader