Стало відомо, чому жовтіють листя огірків
Стало відомо, чому жовтіють листя огірків

Стало відомо, чому жовтіють листя огірків

Під час вирощування огірків, можна стикнутися з хворобами, що призводять до пожовтіння листя та втрати врожаю. Найнебезпечнішими є грибкові хвороби. На листі та стеблах з’являється наліт, що потім збільшується й покриває весь лист. Таке листя починає жовтіти та висихати. При сильному ураженні на листі можна помітити плодові тіла, що будуть заражати рослини на наступний сезон. Про це повідомляє Книга порад, пише agronews.ua.

При підвищеній вологості повітря, хвороба швидше поширюються та вражає рослини. Також, на це впливає нестача поливу та надмірне внесення азоту. Грибок зимує на рослинних залишках. Під час вегетації спори переносяться на здорові рослини.

Дотримуйтесь правил сівозміни та висаджуйте огірки на попереднє місце лише через 3-4 роки. При появі хвороби, обприскайте рослини настоєм коров’яку або сіна. Повторіть процедуру через 7-9 днів. Щоб посилити ефект додайте 40 грамів мила.

Борошниста роса, також, дуже небезпечна для огірків. На листі з’являються багатогранні масляні плями, що збільшуються з часом. Потім листя стає коричневим та засихає. Хвороба з’являється при наявності збудників грибків. Вони розвиваються швидше при поливі холодною водою. При перших ознаках хвороби припиніть полив та підгодівлю. Потім проведіть обробку ґрунту розчином мідного купоросу.

Кладоспоріоз проявляється оливковою плямистістю та руйнує листя. Огірки починають викривлятися та ростуть не такими смачними. Хвороба живе в рослинних залишках. Якщо на плодах з’явилися дрібні рани, обробіть рослини 1% розчином бордоської рідини або фунгіцидами із вмістом міді.

Біла гнилизна завдає шкоди стеблам, листю, вусам та плодам рослин. Вони вкриваються білим нальотом, тканини стають м’якими та гниють. Листя в’яне та сохне. Хвороба швидко розвивається при підвищеній вологості ґрунту та повітря, різких перепадах температури й загущених посадках.

Для профілактики хвороб чергуйте культури на ділянці. Хворі рослин посипте вапном. Уражені частини видаліть. При швидкому поширенні хвороби, видаліть листя в суху та спекотну погоду, щоб рани швидше загоювалися. Місця зрізів посипте подрібненим вугіллям або натріть 0,5% розчином мідного купоросу. Ввечері проводьте полив теплою водою. Проведіть позакореневе підживлення, а також, полийте лунки під час посадки розсади розчином марганцевокислого калію. Для приготування розчину на 10 літрів води додайте 5 грамів препарату.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader