Франківський драмтеатр відкриває сезон постановкою «1975» Томі Янежича
Франківський драмтеатр відкриває сезон постановкою «1975» Томі Янежича

Франківський драмтеатр відкриває сезон постановкою «1975» Томі Янежича

Франківський драмтеатр відкриває театральний сезон постановкою словенського режисера Томі Янежича «1975».

Про це в Івано-Франківську на пресконференції повідомив генеральний директор – художній керівник Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський, передає кореспондент Укрінформу.

«Перша прем’єра нового театрального сезону, постановка «1975» словенського режисера Томі Янежича, яка відбудеться 11 та 12 вересня, - це розширення світогляду бачення театральних процесів, зсунення точки зору у глядачів, яким може бути театр, якими можуть бути підходи до творення театрального продукту… Це документальні речі, які на основі історій наших акторів створювались у процесі роботи», - зазначив Держипільський.

На його переконання, ця постановка - не класична вистава, але вона ще раз засвідчує, що Україна у нинішні важкі часи не здобуває Європу, а повертається до свого дому.

«Вистава базується на наших власних історіях, документах, фактичній інформації, місцевих та глобальних подіях, з яких була створена нова історія. Тому це вигадка. Водночас, кожна частинка її є правдивою…Ми створили те, чого не було раніше», - запевняє режисер постановки «1975» Янежич.

Він додав, що історії, які побачить глядач на сцені, дозволять їм перестрибувати крізь простір і час. У них обіцяють розповісти документальні оповіді кількох поколінь, в яких переплітаються долі однієї родини, пов’язуючи український Івано-Франківськ, словенську Нову Горицю та італійську Горицію, які раніше були частиною Австро-Угорщини.

Постановка «1975» стане частиною театральної додекалогії - циклу із 12 вистав, які охоплюють період з 1972 до 1983 року і створені у межах проєкту «Destin(y)ation». До нього долучені театри з кількох країн.

У 2025 році вони візьмуть участь у програмі «Культурна столиця Європи GO25!», яка відбудеться у Словенії.

Як повідомляло агентство, Миколаївський драмтеатр покажена столичній сцені історію української біженки.

Теги по теме
Ивано-Франковск
Источник материала
loader
loader