Робот Telesco розпочав складний етап ліквідації наслідків аварії на «Фукусіма-1»
Робот Telesco розпочав складний етап ліквідації наслідків аварії на «Фукусіма-1»

Робот Telesco розпочав складний етап ліквідації наслідків аварії на «Фукусіма-1»

У вівторок телескопічний робот розпочав двотижневу місію з вилучення першого зразка розплавлених залишків палива зсередини одного з трьох пошкоджених реакторів на АЕС «Фукусіма-1», пише AP News.

Високорадіоактивне паливо та інші матеріали в реакторах розплавилися, коли потужний землетрус і цунамі 2011 року пошкодили системи охолодження станції.

Компанія-оператор АЕС, Tokyo Electric Power Company Holdings, раніше вже використовувала невеликих роботів для обстеження внутрішніх частин реакторів, але вперше їй належить зібрати зразок розплавлених уламків, що ознаменує початок найскладнішої частини виведення станції з експлуатації, що розтягнулася на десятиліття.

За словами представників TEPCO, напочатку планувалося розпочати місію 22 серпня, але її призупинили, коли робочі помітили, що п'ять 1,5-метрових труб, які мали бути використані для проштовхування робота в реактор, були розташовані в неправильному порядку.

Обладнання було зібрано в правильному порядку для вівторкової спроби, повідомили в компанії.

Потрапивши всередину корпусу реактора, робот управляється дистанційно з більш безпечного місця.

Робот, який отримав прізвисько «Телеско», може висуватися на відстань до 22 метрів, включно з трубами, що штовхають його ззаду, щоб дістатися до купи розплавленого палива, де він буде використовувати щипці для збору фрагмента розміром менше 3 грамів (0,1 унції). Очікується, що на отримання фрагмента піде близько двох тижнів.

За оцінками, у трьох реакторах залишилося 880 тонн смертельно радіоактивного розплавленого палива.

Головний представник уряду Йосімаса Хаясі зазначив, що ця місія знаменує початок найскладнішого етапу робіт з ліквідації наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1». «Уряд буде твердо і відповідально займатися виведенням з експлуатації до самого кінця», — сказав він.

Уряд і TEPCO встановили 30-40-річний термін для очищення, незважаючи на критику, що це нереально. Конкретні плани щодо повного видалення залишків розплавленого палива або його зберігання поки що не визначені.

Источник материала
loader
loader