Чи зможуть американські крилаті ракети JASSM перевершити європейські аналоги у війні в Україні?
Чи зможуть американські крилаті ракети JASSM перевершити європейські аналоги у війні в Україні?

Чи зможуть американські крилаті ракети JASSM перевершити європейські аналоги у війні в Україні?

Київ неодноразово закликав Вашингтон до постачання американських крилатих ракет JASSM, які, на думку українських військових експертів, можуть забезпечити перевагу на полі бою та досягти результатів, недосяжних для європейських аналогів, таких як французькі SCALP і британські Storm Shadow. Але що ж таке ці ракети і чому вони викликали таку зацікавленість?

Ця крилата ракета може нести 450-кілограмовий боєзаряд, запускається з винищувача або бомбардувальника. У найсучаснішій модифікації вона здатна вражати цілі на відстані 800 кілометрів.

Володимир Зеленський давно закликає до передачі Києву таких ракет. За даними Reuters, слідом за американськими ATACMS, британськими Storm Shadow і французькими SCALP Вашингтон може незабаром офіційно оголосити про постачання нового типу ракет – JASSM (англ. Joint Air-to-Surface Standoff Missile, високоточна крилата ракета класу «повітря-земля»).

За словами трьох американських чиновників, які розмовляли з агентством на умовах анонімності, про рішення оголосять восени, однак до безпосередніх поставок мине ще кілька місяців. Поки що цю інформацію не було підтверджено офіційно.

Ракети з радіусом дії від 370 до 800 кілометрів (залежно від модифікації) стануть серйозною підмогою для ЗСУ. Якщо запускати їх із прикордонних районів, вони зможуть вражати аеродроми, склади боєприпасів та інші військові об’єкти у Воронежі та Брянську, а також військово-морські бази в Криму – на південь від лінії фронту.

Однак Вашингтону доведеться уточнити рамки, в яких Київ зможе застосовувати цю зброю для нанесення ударів по російській території, оскільки союзники України вводять обмеження на використання свого арсеналу, щоб уникнути небезпечної ескалації.

Кожна JASSM, вироблена компанією Lockheed Martin, несе боєзаряд вагою 450 кілограмів, але, на відміну від ракет Storm Shadow і SCALP, не призначена виключно для руйнування укріплених бункерів. Останні модифікації коштують близько мільйона доларів за штуку.

Однією з переваг цієї ракети є її скритність. Її довжина – чотири метри, вона здатна ухилятися від радіолокаційного спостереження, зокрема, за рахунок того, що політ відбувається на дуже малій висоті. Вона також може рухатися альтернативними маршрутами, щоб ухилитися від систем протиповітряної оборони.

«Це не найпотаємніша зброя», – уточнив Джордж Вільям Герберт із Міддлберійського інституту міжнародних досліджень у Каліфорнії. Але в Сирії «якусь кількість таких ракет було випущено по урядових військах, і російські системи ППО в цій країні не змогли збити багато хто з них – а, може, і жодної».
F-16n, МіГ або «Сухой»?

JASSM також вирізняються високою точністю. При наближенні до цілі ракети можуть бути спрямовані інфрачервоними датчиками на точку ураження з імовірним відхиленням близько трьох метрів. В останніх модифікаціях, зазначив фахівець, бортові технології надають ракетам стійкості до електронних перешкод.

І, нарешті, ця ракета запускається з повітря. Раніше їх запускали тільки з літаків американської розробки, тож Київ міг би використовувати поставлені США F-16, здатні нести по дві крилаті ракети.

Один зі співрозмовників Reuters повідомив, що ведеться робота над сумісністю ракет з не західними винищувачами. Він не уточнив, чи йдеться про МіГ-29, Су-24 і Су-27 радянського виробництва, якими володіє Україна.

Источник материала
loader
loader