Українські цукровики хочуть поділити експортну квоту до ЄС
Українські цукровики хочуть поділити експортну квоту до ЄС

Українські цукровики хочуть поділити експортну квоту до ЄС

Виробники цукру ведуть перемовини про поділ квоти на безмитний експорт до Євросоюзу своєї продукції.

Про це Delo.ua розповіли самі цукровики та у профільній асоціації «Укрцукор». 

З огляду на очікувану річну квоту у 262,6 тис. т у 2025 році та середні біржові котирування $603/т, йдеться про ринок орієнтовно у $158 млн. 

Учасники переговорів вважають, що розподіл квот зробить експорт циклічним та регулярним протягом усього періоду дії обмежень.

Наразі обговорюється принцип розподілу квоти: яка частка у виробництві — така і в експорті. 

Генеральний директор «Укрпромінвест-Агро» Роман Огородов заявив, що його компанія хотіла б отримати право експортувати близько 19 тис. т цукру. Це приблизно 17% від майбутньої квоти в 109 тис. т, що відповідає її частці в українському виробництві за 2023 рік. 

Агрохолдинг Cygnet, який експортує левову частку свого цукру, підтримує запропонований розподіл квот, розповіла його комерційний директор Наталія Богданович. 

«Залишиться питання: чи всі виробники будуть прагнути експортувати до ЄС, і чи в кожному сезоні цей ринок буде привабливим для українського цукру? Поки незрозуміло, хто і яким чином має заповнити цю квоту в роки, коли цукор вигідніше продавати в Україні», — уточнює співрозмовниця видання.

Водночас, якщо квоти будуть розподілені за часткою виробництва, то це стане проблемою для маленьких виробників і новачків, яким буде складно потрапити у цей розподіл. 

Як пише видання, поки що ідея розподілу квоти між виробниками є лише бажаним сценарієм для частини цукровиків. Вони продовжують консультації всередині галузі, але ще не подавали клопотання до Мінагрополітики чи Кабміну, до повноважень яких відносяться ці питання.

Источник материала
loader
loader