OpenAI представляє новий ChatGPT, який може міркувати за допомогою математики
OpenAI представляє новий ChatGPT, який може міркувати за допомогою математики

OpenAI представляє новий ChatGPT, який може міркувати за допомогою математики

Онлайн-чат-боти, такі як ChatGPT від OpenAI і Gemini від Google, іноді мають проблеми з простими математичними завданнями . Комп’ютерний код, який вони генерують, часто є помилковим і неповним. Час від часу вони навіть щось вигадують .

У четвер OpenAI представила нову версію ChatGPT, яка може усунути ці недоліки. У компанії заявили, що чат-бот, що базується на новій технології штучного інтелекту під назвою OpenAI o1, може «роздумувати» за допомогою завдань, пов’язаних із математикою, кодуванням і наукою.

«У попередніх моделях, таких як ChatGPT, ви ставите їм запитання, і вони одразу починають відповідати», — сказав Якуб Пахоцкі, головний науковий співробітник OpenAI. «Ця модель може зайняти час. Він може продумувати проблему — англійською — і намагатися розбити її та шукати ракурси, намагаючись дати найкращу відповідь».

У демонстрації для The New York Times доктор Пахоцкі та Шимон Сидор, технічний співробітник OpenAI, показали, що чат-бот розв’язує акровірш, свого роду словесну головоломку, яка значно складніша за звичайний кросворд. Чат-бот також відповів на запитання з хімії на рівні доктора філософії та діагностував хворобу на основі детального звіту про симптоми та історію пацієнта.

Зображення
Якуб Пахоцкі, головний науковий співробітник OpenAI, сказав, що нова технологія може зайняти час, щоб розв'язати проблему.Кредит...Джим Вілсон/The New York Times

Нова технологія є частиною ширших зусиль зі створення штучного інтелекту, який може розуміти складні завдання. Такі компанії, як Google і Meta, розробляють подібні технології, а Microsoft і її дочірня компанія GitHub працюють над впровадженням нової системи OpenAI у свої продукти.

Мета полягає в тому, щоб побудувати системи, які можуть акуратно та логічно розв'язувати проблему за допомогою серії окремих кроків, кожен з яких базується на наступному, подібно до того, як міркують люди. Ці технології можуть бути особливо корисними для програмістів, які використовують системи ШІ для написання коду. Вони також могли б покращити автоматизовані репетитори з математики та інших предметів.

OpenAI заявив, що його нова технологія також може допомогти фізикам генерувати складні математичні формули та допомогти дослідникам охорони здоров’я в їхніх експериментах.

З дебютом ChatGPT наприкінці 2022 року OpenAI показав, що машини можуть обробляти запити більше як люди, відповідати на запитання, писати курсові роботи та навіть генерувати комп’ютерний код. Але відповіді іноді були помилковими.

ChatGPT набув своїх навичок, аналізуючи величезну кількість тексту, зібраного з усього Інтернету, включаючи статті Вікіпедії, книги та журнали чатів. Виявляючи шаблони в усьому цьому тексті, він навчився генерувати текст самостійно.

(У грудні газета New York Times подала до суду на OpenAI і Microsoft за порушення авторських прав на вміст новин, пов’язаний із системами ШІ.)

Оскільки Інтернет наповнений неправдивою інформацією, технологія навчилася повторювати ту саму неправду. Іноді це все вигадувало.

Зображення
OpenAI заявила, що її нова технологія може допомогти фізикам генерувати складні математичні формули.Кредит...через OpenAI

Доктор Пачоцкі, пан Сідор та їхні колеги намагалися зменшити ці недоліки. Вони створили нову систему OpenAI за допомогою так званого навчання з підкріпленням. Завдяки цьому процесу, який може тривати тижнями або місяцями, система може вивчати поведінку шляхом численних проб і помилок.

Працюючи, наприклад, над різними математичними завданнями, він може дізнатися, які методи ведуть до правильної відповіді, а які ні. Якщо він повторює цей процес із надзвичайно великою кількістю проблем, він може виявити закономірності. Але система не може міркувати як людина. І все ще може помилятися і галюцинувати.

«Це не буде ідеальним», - сказав пан Сідор. «Але ви можете повірити, що це працюватиме більше, і це набагато більше шансів дати правильну відповідь».

Споживачі та компанії, які підписалися на сервіси ChatGPT Plus і ChatGPT Teams, отримають доступ до нової технології відсьогодні. Компанія також продає технологію розробникам програмного забезпечення та підприємствам, які створюють власні додатки ШІ.

OpenAI заявив, що нова технологія показала кращі результати в певних стандартизованих тестах, ніж попередні. На відбірковому іспиті до Міжнародної математичної олімпіади, або IMO — головного математичних змагань для старшокласників — його попередня технологія набрала 13 відсотків. За словами компанії, OpenAI o1 набрав 83 відсотки.

Тим не менш, стандартизовані тести не завжди добре оцінюють, як технології працюватимуть у реальних ситуаціях, і хоча система може добре розв’язувати запитання тесту з математики, вона все одно може заважати навчанню математики.

«Є різниця між розв'язання проблем і допомогою», — сказала Анджела Фан, науковий співробітник Meta. «Нові моделі, які можуть розв'язати проблеми. Але це зовсім інше, ніж допомагати комусь виконувати домашнє завдання».

Источник материала
loader
loader