Названо дату комп’ютерного «кінця світу»
Названо дату комп’ютерного «кінця світу»

Названо дату комп’ютерного «кінця світу»

Час, закладений у комп’ютерні системи всього світу, завершиться 19 січня 2038 року, о 3 годині 14 хвилин 7 секунд ночі, інформує Independent Australia.

Журналісти пояснили, що в будь-якому пристрої, незалежно від того, стаціонарний він чи мобільний, є система, крихітний чіп, який відраховує секунди. Цей чіп живиться від батарейки, синхронізується з правильним часом через сервіси в інтернеті.

Проблема 2038 року полягає в тому, що всі комп’ютерні годинники світу рахують секунди від 1 січня 1970 року. Вони можуть відміряти максимум 2 млрд 150 млн секунд (для точності – 2 147 483 647).

Експерти припускають, що в січні 2038 року планета може зіткнутися з масштабним збоєм, виходом з ладу електронної техніки, побачити суцільні «сині екрани». Для того, щоб запобігти цьому, слід перейти з 32 біт, які використовуються зараз повсюдно, на 64 біти, вважають фахівці.

Крім того, потрібно створити нові операційні системи, виготовити нове залізо, навчити програмістів і адміністраторів мереж, дати їм точні інструкції, зазначають аналітики.

Водночас в інтернеті впродовж багатьох років триває обговорення інформації про те, що кінець світу все ж таки настане у 2038 році, зауважили журналісти. Це пов’язано з тим, що вчені НАСА передбачили можливе зіткнення Землі з великим астероїдом і навіть провели навчання щодо запобігання інциденту.

Аналітики додали, що викликає здивування те, що збіглися дві дати – кінець комп’ютерного часу і зіткнення із небесним об’єктом. Вони резюмували, що довіряти прогнозам НАСА не варто, але все ж таки варто замислитися над тим, чи це простий збіг, чи своєрідне передбачення майбутньої катастрофи.

Источник материала
loader
loader