Вчені виявили незвичайну поведінку карликової зірки Karachurin 12
Вчені виявили незвичайну поведінку карликової зірки Karachurin 12

Вчені виявили незвичайну поведінку карликової зірки Karachurin 12

Китайські астрономи виявили, що нова карликова зірка Karachurin 12 є зіркою типу IW And, яка демонструє незвичайну поведінку під час спалахів. Це відкриття було зроблено на основі фотометричних спостережень, проведених за допомогою двох камер, встановлених на телескопах у Чилі та Гаваях огляду All-Sky Automated Survey for Supernovae (ASAS-SN), 576-мегапіксельної камери на 1,2-метровому телескопі Паломарської обсерваторії у Каліфорнії Zwicky Transient Facility (ZTF) та космічного телескопа Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Катаклізмічні змінні (CV) — це подвійні зоряні системи, що складаються з білого карлика та звичайної зірки-компаньйона. Вони нерегулярно збільшують яскравість великою мірою, а потім повертаються у стан спокою. У CV перенесення маси від зірки-компаньйона часто відбувається через акреційний диск навколо білого карлика, і в деяких випадках теплова нестабільність у диску викликає спалахи, відомі як нові карликові (DNe).

Z Camelopardalis (Z Cams) — підтип DNe, що особливо відрізняється своєю «застиглою» поведінкою під час фази спаду спалахів, коли їхня яскравість стабілізується приблизно на 0,7 величини нижче пікового рівня. Однак деякі Z Cams, такі як IW Andromedae (IW And), не завершуються поверненням у стан спокою, а натомість досягають кульмінації у спалаху, за яким негайно слідує спад, а потім швидке повернення в стан спокою. Ця незвичайна поведінка була ідентифікована як «феномен аномального спокою», а об’єкти, у яких вона спостерігається, були названі системами типу IW And і визнані підкласом Z Cams.

Група астрономів під керівництвом Ці-Бін Сана з Університету Юньнань у Китаї повідомила про виявлення такої незвичайної поведінки в Karachurin 12 — системі, класифікованій у 2018 році як DN типу Z Cam. Відкриття ґрунтується на фотометричних даних, отриманих за допомогою ASAS-SN, ZTF та TESS.

Спостереження показали, що Karachurin 12 є негативною надгорбою (NSH) з прецесією акреційного диска. NSH є сигналами з періодами приблизно на 5% коротшими від орбітальних періодів, демонстрованих похилими акреційними дисками у CV.

Зібрані дані виявили різноманітні циклічні моделі Karachurin 12, при цьому амплітуда NSH змінювалася протягом усього циклу. Період циклу IW And Karachurin 12 був виміряний і становив 35,69 дня, тоді як період прецесії акреційного диска становив приблизно 4,96 дня.

Крім того, дослідження показало, що амплітуда NSH Karachurin 12 зменшується зі збільшенням спалахів та збільшується з ослабленням спалахів. Астрономи припускають, що це може бути пов’язане зі зміною радіусу акреційного диска.

Автори статті зазначили, що отримані результати для Karachurin 12 вказують на потенційний зв’язок між явищем IW And та похилим диском. Тому вони припускають, що модель похилого нестабільного термічно диска ефективно пояснює явище IW And в цій системі.

Источник материала
loader
loader